„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Taina Sfântului Maslu în Parohia Banpotoc, Hunedoara
În Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Banpotoc, Protopopiatul Deva, a fost săvârșită, marți, 19 martie, Taina Sfântului Maslu de către un sobor de zece preoți, veniți din parohiile învecinate, păstrând tradiția de peste 40 de ani, conform căreia preoții și credincioșii din localitățile de pe Valea Mureșului se roagă împreună.
La final, cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Alexandru Dascălu de la Parohia Simeria Veche, iar apoi parohul Mircea Mihuleț a mulțumit preoților pentru prezența în mijlocul credincioșilor din Banpotoc.
„Acest obicei a fost inițiat în anii ’80, în plină eră a comunismului, de către vrednicul de pomenire părinte Ioan Sabău, martir al închisorilor și urmărit în permanență de Securitate, fiind susținut de preoții din acea vreme, de a săvârşi Taina Sfântului Maslu după un program stabilit la începutul Postului Mare, în treisprezece biserici din unsprezece localităţi de pe Valea Mureşului.
Particularitatea acestui obicei, statornicit în vremuri de restrişte, când Biserica era prigonită de autorităţi, este aceea că nu se primesc bani pentru pomelnice, iar această practică a fost inițiată și păstrată pentru ca slujitorii care ostenesc să nu fie de acuzaţi de mercantilism, lucru care s-a întâmplat și se întâmplă tot mai frecvent în societatea actuală”, conform reprezentanților Episcopiei Devei și Hunedoarei.
În zilele și săptămânile care urmează, Taina Sfântului Maslu se va săvârși după următorul program: joi, 21 martie, Rapolțel; luni, 25 martie, Boiu; marți, 26 martie, Rapoltu Mare; joi, 28 martie, Chimindia; luni, 1 aprilie, Folt; marți, 2 aprilie, Uroi; joi, 4 aprilie, Simeria – „Înălțarea Domnului”; luni, 8 aprilie, Bobâlna; marți, 9 aprilie, Simeria-Centru – „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna”; joi, 11 aprilie, Simeria Veche; luni, 15 aprilie, Batiz; marți, 16 aprilie, Săulești; joi, 18 aprilie, Simeria-Biscaria – „Adormirea Maicii Domnului”, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.