„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Taina Sfântului Maslu în parohii hunedorene
În Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Chimindia, filie a Parohiei Ortodoxe Române Banpotoc, marţi, 7 martie, a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de către un sobor de 12 preoți. Slujbele continuă, astfel, și în acest Post Mare, o tradiție ce durează de peste 40 de ani, prin care credincioșii din mai multe parohii de pe Valea Mureșului se roagă împreună.
Slujbele la care participă credincioşii hunedoreni, continuă tradiţia iniţiată în anii ’80, în plină eră a comunismului, de vrednicul de pomenire părinte Ioan Sabău, martir al închisorilor și urmărit în permanență de Securitate. Preotul a iniţiat acest obicei și a fost susținut de preoții din acea vreme, de a săvârşi Taina Sfântului Maslu după un program stabilit la începutul Postului Mare, în treisprezece biserici din unsprezece localităţi de pe Valea Mureşului.
Particularitatea acestui obicei, statornicit în vremuri de restrişte, când Biserica era prigonită de autorităţi, este aceea că nu se primesc bani pentru pomelnice, iar această practică a fost inițiată și păstrată pentru ca slujitorii care ostenesc să nu fie de acuzaţi de mercantilism, lucru care s-a întâmplat și se întâmplă tot mai frecvent în societatea actuală.
De asemenea, comunitatea care găzduiește evenimentul duhovnicesc se îngrijește ca fiecare credincios care participă la slujba din satul lor să primească la final câte un colăcel. Această expresie a milosteniei care trebuie împletită cu înfrânarea în Postul Mare, se întâmplă pentru că mulţi dintre cei care participă la Taina Maslului, vin direct de la serviciu, fără a mai ajunge să ia masa şi, de cele mai multe ori, ajung seara la casele lor. Programul după care se vor desfășura anul acesta slujbele este următorul: 9 martie – Parohia Simeria Șosea, 14 martie – Parohia Rapolt, 16 martie – Parohia Banpotoc, 20 martie – Parohia Băbâlna, 21 martie – Parohia Simeria Centru, 23 martie – Parohia Biscaria, 25 martie – Parohia Boiu, 27 martie – Parohia Rapolțel, 28 martie – Parohia Uroi, 30 martie – Parohia Simeria Veche, 4 aprilie – Parohia Folt, 6 aprilie – Parohia Săulești, conform unui comunicat al Episcopiei Devei şi Hundoarei.