„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Târg al olarilor în Muzeul din Dumbrava Sibiului
Muzeul ASTRA organizează în perioada 22-27 iulie, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cea de-a treia ediţie a Târgului Internaţional „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Ţara Bârsei“. Pe parcursul a cinci zile, 17 olari din Ungaria, România şi Bulgaria se vor întrece la roata olarului şi vor găti pe vatră deschisă sau în cuptor, în vase de lut, reţete tradiţionale.
Un juriu format din specialişti din ţară şi din străinătate va desemna apoi cei mai buni olari şi cei mai buni bucătari. Criteriile de participare din acest an au fost mai riguroase decât în anii precedenţi. Aşa se face că, la ediţia din 2015, fiecare olar urmează să lucreze la roată şi să reproducă în faţa comisiei de jurizare un vas din Ţara Bârsei, piesă de colecţie a Muzeului ASTRA. Totodată, meşterii trebuie să decoreze un vas cu motive şi ornamente specifice ceramicii din Ţara Bârsei şi apoi să prezinte juriului cel puţin două piese specifice ceramicii din aceeaşi zonă. La fel de bine, olarii trebuie să gătească în vasele proprii, pe vatră liberă sau în cuptor, conform unui comunicat al Complexului Naţional Muzeal (CNM) ASTRA.
Evenimentul abordează un altfel de târg al olarilor şi dezvoltă un concept inovator. Este vorba despre derularea unui târg de meşteri, cu implementarea segmentelor de olărit şi de gătit şi a unei tematici de revitalizare a unui vechi centru de ceramică din Ţara Bârsei, astăzi inactiv, conform unui comunicat transmis de Complexul Naţional Muzeal ASTRA.
Evenimentul „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Ţara Bârsei“ începe azi, 22 iulie, ora 16.00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Centrul ASTRA pentru Patrimoniu.
Startul evenimentului va fi dat cu o dezbatere având ca temă „Ceramica de Ţara Bârsei, între estetic şi funcţional“. Va fi un dialog între meşterii olari şi cercetătorii în domeniul ceramicii tradiţionale bazat pe informaţii şi experienţe despre materialele şi tehnicile folosite în olărit, dar şi despre marketingul produselor şi evitarea kitsch-ului.
Totodată se vor avea în vedere oportunităţile de adaptare a metodelor de producere şi ornamentare a ceramicii la cerinţele internaţionale, prin înlocuirea treptată a smalţurilor plumbifere cu smalţuri ecologice, în cazul ceramicii de uz gospodăresc, dar păstrând caracterul tipologic şi stilistic, în conformitate cu normele europene în vigoare.
Partea practică va avea loc pe toată durata desfăşurării târgului. Aceasta va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală, demonstraţii de olărit şi de gătit în vase ergonomice şi nontoxice. În astfel de recipiente bine arse, mâncarea îşi păstrează în întregime gustul natural, după cum anunţă organizatorii. Demonstraţiile de olărit şi de gătit vor avea loc între orele 10:00 şi 19:00 în zona Târgului de ţară, conform responsabilei de eveniment, Karla Roşca, muzeograf CNM ASTRA.