„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Târg judeţean al structurilor de economie socială, în Alba
Economia socială prinde contur tot mai mult în judeţul Alba, fiind o soluţie de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor prin mici afaceri. Aceasta este concluzia „Târgului Economiei Sociale Alba” – primul târg judeţean de prezentare a structurilor de economie socială care funcţionează în Alba. Evenimentul a avut loc sâmbătă în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia şi a reunit peste 50 de structuri de economie socială care funcţionează în judeţul Alba.
Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi Asociaţia AS 2001 Alba Iulia au organizat, sâmbătă, în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, „Târgul Economiei Sociale Alba” – primul târg judeţean de prezentare a structurilor de economie socială care funcţionează în judeţul Alba. La eveniment au participat peste 50 de astfel de structuri de economie socială din întreg judeţul, care şi-au prezentat oferta bogată de bunuri şi servicii.
Târgul Economiei Sociale s-a dorit atât un eveniment de prezentare a ofertei structurilor de economie socială, dar şi o acţiune de promovare a economiei sociale. La târg au participat organizatori şi reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai administraţiei locale şi judeţene.
Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a ţinut să-i felicite pe participanţi pentru că au avut puterea să treacă peste birocraţia românească şi să implementeze proiecte care dezvoltă economia socială, conform unui comunicat al Asociaţiei Filantropia: „Vă felicit pentru că aveţi puterea să treceţi peste tot aparatul birocratic şi peste toate problemele pe care le întâmpinaţi şi să implementaţi aceste proiecte, să creaţi aceste mici afaceri, care să sperăm că vor genera profituri, locuri de muncă şi bunăstare pentru o categorie, pe care nu aş numi-o defavorizată, dar care poate să se afirme în viaţa socială şi publică mai greu. Noi, ca parteneri, am încercat să punem la dispoziţie tot de ce a fost nevoie, dar în primul şi în primul rând fără iniţiatori şi fără dumneavoastră, cei care participaţi şi duceţi greul acestor lucruri, nu s-ar fi putut face nimic. Să sperăm că ne vom întâlni şi la alte ediţii. Toate începuturile sunt mai grele, dar părerea mea este că ideea este deosebită şi trebuie apreciată ca atare”.
Şeful Serviciului Programe şi Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Alba, Lenica Bucur, a precizat că economia socială nu este un domeniu foarte vechi în România şi nici în judeţul Alba şi, prin urmare, cei prezenţi la târg sunt pionierii acestui sector al economiei sociale în judeţul Alba şi nu numai: „Economia socială este un domeniu care aduce provocări noi în faţa dumneavoastră. Sigur că aţi fost în perioada unui proiect cu finanţare europeană, care a avut şi lucruri bune şi lucruri grele, dar o să le încheiaţi cu bine la sfârşitul acestui an. O să urmeze un an în care veţi merge pe forţe proprii şi va trebui să vă dezvoltaţi şi să vă atingeţi potenţialul, iar aceste mici afaceri pe care le-ai iniţiat să devină cu adevărat sustenabile, să creeze locuri de muncă, să ducă la dezvoltarea ideii dumneavoastră şi, în principiu, la dezvoltarea comunităţii”.
Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi Asociaţia AS 2001 sunt două dintre asociaţiile din judeţul Alba care au înfiinţat câteva astfel de structuri de economie socială, care şi-au prezentat produsele şi serviciile în cadrul târgului. Directoarea Asociaţiei AS 2001, Adriana Todorean, a declarat că unul dintre cele mai bune şi importante rezultate ale programelor cu finanţare de la Uniunea Europeană este faptul că prin aceste proiecte au fost înfiinţate nişte locuri de muncă ce vor merge în continuare cel puţin încă un an: „Sunt convinsă că va fi mai bine şi sper că printr-un eveniment de acest gen, noi, populaţia judeţului, vom învăţa ca, atunci când alegem să cumpărăm un produs sau un serviciu, să ne gândim cu prioritate să cumpărăm de la o structură care. pe lângă profitul economic se gândeşte şi la profitul social”.
La rândul său, părintele Nicolae Călin Ignat, preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, consideră că economia socială este o soluţie pentru multe probleme sociale cu care societatea se confruntă în zilele noastre: „Economia socială este o soluţie pentru multe probleme sociale cu care ne confruntăm în zilele noastre şi o soluţie cât se poate de viabilă pentru ceea ce ne aşteaptă. Nu pot decât să mă rog lui Dumnezeu ca să binecuvinteze pe toţi cei care s-au implicat în această activitate, pe toţi iniţiatorii acestor proiecte, să-i binecuvinteze pe toţi cei care muncesc în aceste structuri de economie socială, să le dea sănătate şi să le sporească munca pe care ei o desfăşoară cu dragoste şi multă implicare”.
50 de structuri de economie socială
„Târgul Economiei Sociale Alba” a avut loc în contextul în care, în această perioadă, în judeţul Alba sunt în implementare un număr mare de proiecte care au ca obiectiv dezvoltarea structurilor de economie socială. Peste 50 astfel de structuri de economie socială din întreg judeţul Alba au participat la acest târg expoziţional, acestea prezentându-şi oferta bogată de bunuri şi servicii.
Printre produsele structurilor de economie socială participante s-au aflat: preparate de brutărie şi patiserie, produse de tipografie, obiecte de artizanat, peleţi pentru încălzire, articole textile, broderii, ambalaje din carton şi hârtie, cosmetice sau picturi pe sticlă. Vor fi prezente la târg şi structuri de economie socială care oferă servicii diverse: servicii de tipografie şi producţie publicitară, turism, IT, fotografie, producţie cinematografică, formare profesională, activităţi extraşcolare, construcţii - instalaţii, amenajări interioare, curăţenie, îngrijire socio–medicală la domiciliu, spălătorie auto, vulcanizare, atelier mecanic, organizare evenimente, transport, arhivare, colectare şi reciclare deşeuri, activităţi sportive şi agrement sau amenajare spaţii verzi.
Economia socială, ca şi „economie solidară”, s-a dezvoltat din necesitatea de a găsi soluţii noi, inovatoare pentru rezolvarea unor probleme sociale, economice sau de mediu şi pentru satisfacerea nevoilor membrilor comunităţii care sunt ignorate sau insuficient acoperite de sectorul public sau privat. Chiar dacă, în România, economia socială se află încă în faza de început, în ultimii ani a cunoscut o puternică dezvoltare, susţinută şi de finanţările europene acordate în acest domeniu. Astfel, numeroase structuri de economie socială au fost create în ultimii ani prin proiecte europene având ca principal obiectiv valorificarea potenţialului resurselor umane aparţinând în special grupurilor vulnerabile prin integrarea pe piaţa muncii. În final, structurile de economie socială sunt mici afaceri care valorifică potenţialul unei comunităţi, aducând beneficii sociale şi economice.