„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Târg naţional de turism rural la Albac, în Munții Apuseni
Ofertele turismului rural românesc vor fi prezentate la sfârşitul acestei săptămâni l a Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac, unicul târg de turism rural din Transilvania şi cel mai important din ţară. Evenimentul, aflat la cea de-a 12-a ediţie, este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi va reuni cererea şi oferta din turismul rural. Manifestarea promovează gastronomia, tradiţiile, meşteşugurile populare şi folclorul românesc autentic.
Staţiunea turistică Albac din Munţii Apuseni găzduieşte, sâmbătă şi duminică, 3-4 septembrie, Târgul Naţional de Turism Rural – cel mai important târg de turism rural din România.
Evenimentul are ca scop promovarea turismului rural românesc reunind reprezentanţii din turism la nivel regional şi naţional: agenţii de turism, unităţi de cazare, firme prestatoare de servicii turistice, reprezentanţi ai unor localităţi cu potenţial în ceea ce priveşte turismul rural.
„În inima Apusenilor, la Albac, se organizează singurul târg naţional dedicat turismului rural. Am iniţiat acest târg în urmă cu mai bine de 10 ani pentru a promova potenţialul turistic al Munţilor Apuseni. Am demonstrat că judeţul Alba este o destinaţie importantă în turism şi totodată dorim să demonstrăm că turismul rural este extrem de ofertant în România. Vrem să arătăm prin acest eveniment că se poate face turism rural de calitate şi vrem să îi ajutăm pe cei care fac turism de calitate să se promoveze şi să fie cunoscuţi”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Alba Ion Dumitrel, conform unui comunicat al organizatorilor.
„Dumnezeu ne-a hărăzit să trăim într-o zonă minunată şi binecuvântată, un adevărat colţ de rai. Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac şi-a propus încă de la prima ediţie să promoveze în ţară şi străinătate Valea Arieşului, tradiţiile şi obiceiurile moţeşti, mâncărurile noastre gustoase şi delicioase. La cea de-a XII-a ediţie considerăm că târgul şi-a atins scopul deoarece numărul de turişti a crescut în Munţii Apuseni, iar turismul a devenit o alternativă economică viabilă pentru oamenii de pe aceste meleaguri moţeşti. Ca de fiecare dată, invitaţia noastră este să vizitaţi Valea Arieşului unde veţi avea parte de locuri minunate şi oameni ospitalieri”, a spus primarul comunei Albac, Tiberiu Todea.
„Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este cel mai important şi mai complex târg de turism rural din România, acest lucru fiind demonstrat şi în acest an prin numărul mare de agenţii de turism şi de pensiuni participante. Târgul este o îmbinare armonioasă între turism, tradiţii populare, folclor, dar şi gastronomie, încercând să promoveze atât oferta turistică cât şi zestrea culturală importantă, patrimoniul cultural material şi imaterial din judeţul Alba. Vă invităm cu drag la Albac, în inima Munţilor Apuseni, unde veţi descoperi atât oferta turismului rural românesc cât şi măiestria meşterilor populari, gastronomia locală, folclorul autentic şi tradiţiile zonei, dar mai ales oamenii frumoşi şi ospitalieri din Ţara Moţilor”, a spus directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Alexandru Pal, conform comunicatului transmis de organizatori.
Unicul târg de turism rural din Transilvania
Ediţia din acest an a Târgului Naţional de Turism Rural va debuta, sâmbătă, la ora 10:00 cu o slujbă Te Deum, urmată de un recital al Fanfarei „Augustin Bena”, iar la ora 10:30 târgul va fi deschis oficial. La ora 11:00 participanţii vor fi invitaţi la vernisajul expoziţiilor din cadrul târgului respectiv: expoziţia agenţiilor de turism, expoziţia meşterilor populari şi o expoziţie de artă fotografică cu instantanee realizate de clasa de arte vizuale a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, coordonată de Vasile Sârb. Seara, începând cu ora 20:00, este programat un spectacol folcloric în care vor evolua Grupul de tulnicărese „Moaţele” - Casa de Cultură „Avram Iancu” din Câmpeni, Ansamblul Folcloric „Floare de Colţ” din Galda de Jos, Ansamblul Folcloric „Doina Moţului” al Casei de Cultură „Avram Iancu” Câmpeni şi Ansamblul Folcloric „Arieşul” din Câmpeni. Programul va continua cu un recital de muzică uşoară susţinut de clasa de canto a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Prima zi a târgului se va încheia cu focuri de artificii şi cu o petrecere tradiţională în jurul unui imens foc de tabără.
Ziua de duminică este dedicată gastronomiei, meşteşugurilor tradiţionale şi folclorului, iar organizatorii au pregătit un concurs gastronomic, demonstraţii de măiestrie meşteşugărească în arta lemnului, o paradă a portului popular autentic şi un spectacol de folclor. Manifestările vor debuta cu un concurs gastronomic în cadrul căruia mai multe echipe vor fi provocate să gătească în aer liber mâncare tradiţională la ceaun. În paralel, meşterii iscusiţi veniţi din întreaga ţară sunt provocaţi să îşi demonstreze măiestria cioplind în lemn obiecte de artizanat. La ora 14:00 va începe parada portului popular care va continua cu un spectacol folcloric cu o durată de peste șase ore, în care vor evolua ansamblurile folclorice: „Brădeana” din Sohodol, „Floare de Colţ” din Galda de Jos, „Câmpul pâinii” din Vinerea, „Vinţana” din Vinţu de Jos. Programul va continua cu Taraful Gigel Nicola alături de Ioana Ciorea, Alexandra Vădan, Aurel Şuteu, Eugen Mihăilă, Gheorghe Paşca şi Dorel Banci. Seara se va încheia cu Ansamblul Folcloric „Augustin Bena”, al Județului Alba, alături de interpreţii Nicolae Tuhuţ, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Maria Filimon, Cătălin Haşa, Roxana Reche, cât şi de o serie de invitaţi precum Tudor Furdui Iancu, Leontina Fărcaş, Reta Rus, Veta Biriş, Petrică Moise, Anghelina Timiş. Conducerea muzicală va fi asigurată de dirijorul Alexandru Pal.
Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este unicul târg de turism rural din Transilvania şi cel mai longeviv şi important din România. Evenimentul, ajuns la cea de-a XII-a ediţie, este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria Albac, iar partenerul oficial al târgului este Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Filiala Alba. Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.