„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Târgul de Fete de pe Muntele Găina, la Centenarul Marii Uniri
Târgul de Fete de pe Muntele Găina, una dintre cele mai importante sărbători populare din România, s-a desfăşurat sub genericul sărbătorii Anului Centenar. În acest context, un eveniment deosebit din programul manifestărilor a fost arborarea, pe cel mai înalt punct al Muntelui Găina, a unui steag tricolor de mari dimensiuni, în zona în care se află Crucea Iancului şi bustul lui Avram Iancu.
Ceremonia de arborare s-a desfăşurat pe ritmurile muzicii de fanfară a Fanfarei Judeţului Alba, dirijor Coriolan Honcaș, la momentul festiv participând şi elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Pe parcursul manifestării, mii de oameni veniţi din Transilvania şi din alte zone ale ţării şi de peste hotare, s-au bucurat împreună şi au participat la manifestări folclorice cu muzică și dansuri tradiționale.
„Târgul de Fete este pe drept cuvânt unul dintre cele mai importante branduri culturale ale României şi rămâne o dovadă vie că putem păstra şi promova într-o formă autentică tradiţiile, folclorul, portul popular, meşteşugurile şi obiceiurile. Anul acesta am marcat Centenarul Marii Uniri prin arborarea Drapelului Naţional al României în punctul cel mai înalt al Muntelui Găina, ca simbol al modului în care oamenii acestor locuri îşi respectă tradiţiile, istoria, ţara şi însemnele naţionale. Steagul României veghează astfel, din data de 22 iulie 2018, de pe Muntele Găina, de lângă Crucea Iancului şi de lângă bustul Eroului Națiunii Române - Avram Iancu, asupra Munţilor Apuseni, ca o dovadă că viitorul acestei naţiuni înseamnă respectarea şi cunoaşterea istoriei şi a valorilor naţionale. Cu această ocazie, doresc să mulţumesc în mod deosebit tuturor instituţiilor care au contribuit la buna organizare și desfășurare a evenimentului, pentru excelenta colaborare: Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba și Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureș, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Serviciului de Ambulanţă Alba, Electrica Furnizare SA și Apa CTTA Alba”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.
Târgul de Fete s-a desfăşurat, în perioada 21-22 iulie, în comuna Avram Iancu şi pe platoul de pe Muntele Găina. Târgul de Fete este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Această manifestare cultural-artistică a fost menţionată prima dată în documente în anul 1816. Târgul de Fete de pe Muntele Găina a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Primăria şi Consiliul Local Avram Iancu, în parteneriat cu grupurile de acțiune locală „Pe Mureş şi pe Târnave” şi „Drumul Iancului”, conform unui comunicat al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.