„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Târnosirea bisericii din Boiereni, Protopopiatul Lăpuș
Sâmbătă, 19 august, Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din satul Boiereni, Protopopiatul Lăpuş, unde este paroh Ilarion Călin Herţa.
Slujba de târnosire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Boiereni, Protopopiatul Lăpuș a fost oficiată de PS Episcop Iustin, alături de un sobor de 40 de preoţi şi diaconi. Locașul de cult a fost zidit în perioada regimului comunist, între anii 1975-1981, prin jertfa credincioşilor din Boiereni, sub îndrumarea preotului Emil Manu, pe locul unde a existat o biserică din piatră. În sat mai există încă două biserici vechi, monumente istorice.
Târnosirea s-a făcut după ce s-a rezidit Sfânta Masă, din cărămidă, lucrările fiind sprijinte de Asociaţia Femeilor Ortodoxe „Mironosiţele Femei” din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, preşedintă ing. Varvara Pop, a fost zidit un proscomidiar nou, s-a achiziţionat mobilier nou în Sfântul Altar, s-au executat alte lucrări de înnoire în interiorul bisericii.
A urmat Sfânta Liturghie, oficiată în curtea bisericii, în prezența unui număr mare de credincioşi din parohie şi din localităţile învecinate, îmbrăcaţi în costume populare. Din soborul de peste 40 de preoţi şi diaconi, au făcut parte Florin Stan, protopopul de Lăpuş, pr. Mihai Cornel Gheduţiu, secretar protopopesc, pr. Ioan Ciceu, proin-protopop al Lăpuşului, arhim. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, protos. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiiţa, aflată în hotarul satului Boiereni, protos. Ioil Nicoară, stareţul Mănăstirii Dealu Mare, pr. Viorel Bud, parohul Ilarion Călin Herţa, ieromonahi şi preoţi de enorie din Protopopiatul Lăpuş. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de muzică psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de arhid. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă a cântat şi Marcela Ştefania Latiş. În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Gabriel Valeriu Muscalu, pe seama Parohiei Dealu Mare.
În cuvântul de învățătură, PS Episcop Iustin a arătat, cu privire la Evanghelia zilei, că „Biserica nu constrânge pe oameni în niciun fel. Îi învaţă, îi luminează. Îi îndeamnă: aceasta-i calea. Alegeţi: calea binelui sau calea răului, a luminii sau a întunericului. Numai că lumea se pare că alege mereu să meargă spre rău, spre naufragiu, spre catastrofă. E în derivă. Corabia lumii e în derivă, e în derivă familia, e în derivă persoana umană, e în derivă comunitatea, e în derivă societatea. Sunt în derivă neamurile pământului conduse cum nu trebuie de mai marii lor. Ori, Mântuitorul face referire la legile fireşti ale lui Dumnezeu, și noi le păzim. Şi Biserica tocmai acest lucru îl face în aceste zile, de aceea este şi lovită, pentru că luptă pentru normalitatea şi binecuvântarea lui Dumnezeu în lume”.
După Sfânta Liturghie, PS Episcop Iustin l-a hirotesit iconom pe parohul Ilarion Călin Herţa, cu dreptul de a purta brâu roşu. Distincţii au fost acordate și Consiliului Parohial, Asociaţiei Femeilor Ortodoxe „Mironosiţele Femei”, Varvarei Pop, mai multor binefăcători. PS Episcop Iustin a primit din partea credincioşilor, pentru muzeul Episcopiei, o icoană cu Adormirea Maicii Domnului, pictată pe lemn. După agapa frăţească, Ierarhul a binecuvântat întâlnirea fiilor satului şi a asistat la începutul Festivalului „Tradiţii şi obiceiuri”, ediţia a II-a.