„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Târnosirea bisericii din Moara Borşii, Satu Mare
Miercuri, 20 aprilie, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Moara Borşii, Protopopiatul Satu Mare. Biserica are trei hramuri: „Sfânta Treime”, „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” şi „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”. Aceasta este prima biserică din Eparhie care are hramul Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.
Credincioşii, înveşmântaţi în costume codreneşti, l-au întâmpinat, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi, pe PS Iustin Sigheteanul la sosirea în curtea bisericii din Moara Borşii, Protopopiatul Satu Mare. Din sobor au făcut parte Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial, preotul ctitor Daniel Nelu Chira, protos. Gherontie, stareţul Mănăstirii Măriuş, preotul Vasile Ioan Istrat, care va sluji ca paroh în această biserică. În cadrul slujbei de târnosire, în piciorul Sfintei Mese au fost puse moaşte ale Sfinţilor Martiri de la Niculiţel şi biserica a fost unsă cu Sfântul şi Marele Mir, atât în afară, cât şi înăuntru.
Biserica din Moara Borşii s-a născut din dorinţa enoriaşilor de a avea preot slujitor în fiecare duminică şi sărbătoare. Şi fiindcă biserica lor a fost pierdută în instanţă, în favoarea câtorva familii de greco-catolici, deşi ortodocşii sunt cu mult mai mulţi, iar biserica pierdută a fost construită de moşii şi strămoşii lor, s-au hotărât să-şi facă biserică nouă.
Pe terenul donat de credincioşi, la sfârşit de septembrie, a fost turnată fundaţia, iar biserica propriu-zisă a fost ridicată în această primăvară, într-o lună de zile. Biserica din lemn a fost înălţată în doar 30 de zile de meşteri din Munţii Apuseni. Pentru a respecta dorinţa credincioşilor de a avea preot în sat la sărbătoarea Învierii Domnului, PS Iustin Sigheteanul a târnosit biserica de îndată ce ea a fost terminată şi a numit un paroh tânăr pentru credincioşi.
Biserica are trei hramuri: „Sfânta Treime”, „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” şi „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, al cărui an comemorativ este 2016. Aceasta este prima biserică din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului care are hramul Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.
La slujba de târnosire au luat parte Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, deputatul Octavian Petric, Florinel Andreica, primarul comunei Crucişor, Romi Coza, viceprimarul comunei, Aurelia Fedorca, primăriţa municipiului Negreşti Oaş, membri ai Consiliului Local, binefăcători şi ctitori ai sfântului locaş.
Liturghia Darurilor înainte sfinţite
După slujba de târnosire, PS Iustin Sigheteanul a oficiat Liturghia Darurilor înainte sfinţite, în sobor de 21 de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a remarcat „efortul deosebit pe care l-au făcut credincioşii din cea mai tânără parohie din Eparhie de a-şi ridica propria biserică într-un timp atât de scurt, cum numai cu ajutorul lui Dumnezeu se poate face. De fapt, nu credincioşii ridică biserica, ci Dumnezeu o zideşte prin mâinile lor. Este semn că creştinii ortodocşi de aici ştiu să cinstească cele sfinte, ştiu să aibă frică de Dumnezeu şi să se roage cu lacrimi atunci este nevoie. Şi au beneficiat de un păstor care a fost alături de ei mereu, atât la bine, cât şi la greu. Părintele Daniel-Nelu a trăit o umilinţă şi a venit apoi o biruinţă”.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, preotul ctitor Daniel-Nelu Chira a fost ridicat la rangul de stavrofor, iar toţi cei care au ajutat la ridicarea sfântului locaş, prin donaţii, unii din străinătate, au primit diplome de vrednicie şi apreciere din partea ierarhului.
În încheiere, a fost instalat noul paroh Vasile Ioan Istrat, căruia i s-au conferit de către PS Iustin Sigheteanul însemnele demnităţii preoţeşti, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce, precum şi cheile bisericii.