„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Târnosirea bisericii din Parohia Babţa, Protopopiatul Carei
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat sâmbătă, 26 august, slujba târnosirii bisericii cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Babţa, Protopopiatul Carei, apoi a oficiat Sfânta Liturghie. La sărbătoare au participat alături de localnici și preoţi cu credincioși din parohiile învecinate din protopopiatele Chioar şi Carei, Parohia Babţa fiind situată în Ţara Codrului, la limita judeţelor Satu Mare şi Maramureş.
Biserica din Babţa, comuna Bogdand, Protopopiatul Carei, judeţul Satu Mare, a fost ridicată în perioada 2010-2012, din cărămidă, pe fundaţie de beton, în timpul păstoririi preotului Valentin Marius Bota. Piatra de temelie a fost pusă de PS Episcop Iustin, în prezenţa întregului sat, într-o zi din Postul Mare. Până la construirea acestei biserici, Parohia Babţa a mai avut două biserici din lemn: una construită în 1815, pe vremea când satul era depopulat, demolată mai târziu, şi alta construită în 1878.
Actuala biserică şi clopotniţa au fost ridicate între anii 2010-2012. La 2 decembrie 2012 s-a oficiat prima Sfântă Liturghie în noul locaş de închinare. În fiecare an ce a urmat a fost făcută câte o lucrare importantă: în 2013 s-au confecţionat băncile din biserică, în 2014 a fost sculptată şi montată catapeteasma de către meşterul Ştefan Deneş, s-a montat pardoseala de marmură şi s-a introdus încălzirea centrală, în 2015 s-a betonat curtea bisericii şi s-a realizat legătura cu drumul comunal, în 2016-2017 s-a pus piatră ornamentală de Vicea în pridvor de către meşterul Marius Bota. Biserica este pregătită pentru pictură, lucrare care se va realize în anii care vor urma.
Slujba de târnosire a fost oficiată de PS Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, apoi a urmat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în pridvorul bisericii, ierarhul fiind înconjurat de un sobor de 35 de preoţi, între care arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial, Florian Ioan Mocan, protopop de Carei, Mihai Chira, protopop de Vişeu, Marian Crainic, proin-protopop de Carei, pr. Vasile Botiş de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime" din Baia Mare, preoţi ai parohiilor învecinate din protopopiatele Chioar şi Carei, Parohia Babţa fiind situată în Ţara Codrului, la limita judeţelor Satu Mare şi Maramureş. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de Muzică Psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de arhid. Adrian Dobreanu şi corul de copii din sat, dirijat de Daniela Dragoş.
Mulţimea de credincioşi care a participat la sărbătoare a venit de pe meleagurile parohiilor vecine, împreună cu preoţii lor. Între credincioşi, deputatul Octavian Petric, membru în Adunarea Naţională Bisericească, primarul Aurel Bojan al comunei Bogdand și alte oficialități.
PS Episcop Iustin a oferit credincioşilor mai multe sfaturi duhovniceşti, pornind de la Evanghelia zilei, a vindecării celor doi orbi: „Mântuitorul le-a redat vederea celor doi orbi şi, odată cu vederea fizică, prin care noi vedem minunile materiale ale Creaţiei, le-a redat ochii minţii, şi au mers după Hristos. Vederea nu le-a fost redată întâmplător, ci în aşa fel încât mulţimea să vadă şi să slăvească pe Dumnezeu, să vadă ce face un om cu darul vederii, cu darul suprem pe care ni l-a dăruit Dumnezeu. Să reţinem că cei doi orbi din Evanghelia de azi n-au luat-o într-o direcţie în care i-ar fi atras lumea, ci au fost chemaţi şi au urmat pe Hristos, însemnând că n-au primit în mod gratuit darul vederii, ci minunea pe care a făcut-o Mântuitorul a fost realizată ca să vadă şi ceilalţi oameni, că, iată, având doi ochi trebuie să alegem grâul de neghină, adevărul de minciună, lumina de întuneric şi să optăm pentru adevăr, pentru calea care este Hristos: Calea, Adevărul şi Viaţa”.
Lumea priveşte printr-o oglindă care distorsionează imaginea reală, a subliniat ierarhul: „Acum lumea în care trăim este plină de imagini false, a spus întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului. Este plină de idoli lumea în care suntem. Este plină de lucruri rele şi întunecate. Acestea sunt marile capcane pentru copii şi pentru tineret. Noi suntem maturi şi ştim să alegem grâul de neghină, dar tinerii sunt otrăviţi în fiecare zi cu mărfuri ambalate frumos, care sunt otrăvitoare şi ucigătoare de suflet. De la moartea albă, de la droguri până la toate imaginile cu care este agresată societatea de astăzi (…) Numai Biserica mai aduce ştiri bune pentru oameni. Numai Biserica mai vorbeşte frumos şi are un limbaj sacru, pentru că limbajul nostru este luat din Scripturi. Numai în Biserică mai auzim cuvinte frumoase. S-a degradat societatea parcă ireversibil”.
În semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească şi social-filantropică şi pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Babţa, Protopopiatul Carei, parohul Valentin Bota a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, au primit diplome de vrednicie primarul Aurel Bojan al comunei Bogdand, epitropul Vasile Mare, Consiliul Parohial, Veronica Pop, membră a Comitetului de Femei, Vasile Oegar, constructorul bisericii, artistul în piatră Marius Bota, coordonatoarea corului de copii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Daniela Dragoş, Corul de copii al bisericii şi binefăcătorul Ioan Pop.
Parohul Valentin Bota a mulţumit pentru distincţia primită şi a oferit în dar ierarhului o icoană a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, pentru Muzeul Episcopiei. În apropiere de biserică a fost amenajată şi finisată clădirea fostului CAP, care va deveni centru de asistenţă pentru persoane vârstnice, care va fi dată în funcţiune peste câteva luni.