„Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: Voi sunteți cei ce vă faceți pe voi drepți înaintea oamenilor, dar Dumnezeu cunoaște inimile voastre; căci ceea ce la oameni este înalt, urâciune este
Târnosiri și binecuvântări arhierești
În Duminica dinaintea praznicului Adormirii Maicii Domnului, a zecea după Rusalii, a fost citită la Sfânta Liturghie pericopa evanghelică a Vindecării Lunaticului. Credincioșii au fost îndemnați să persiste în post și în rugăciune pentru vindecarea trupului și a sufletului, De asemenea, în această zi au fost târnosite și binecuvântate mai multe locașuri de cult.
Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a sfințit biserica din Parohia Porumbacu de Jos, Protopopiatul Avrig, județul Sibiu. Locașul de cult cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost zidit în perioada 1850-1854, dar nu a fost târnosit de un arhiereu. În ultimii ani, prin eforturile comunității păstorite până anul acesta de preotul Ionuț Popa, iar de scurt timp de preotul Constantin Avram, au avut loc mai multe lucrări de înnoire și înfrumusețare. Ierarhul a târnosit locașul de cult cu Sfântul și Marele Mir, a sfințit Sfânta Masă și interiorul bisericii.
Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă în curtea bisericii. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Avrig, Vasile Gafton, protopopul de Făgăraș II, Ion Tărcuță, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. Între oaspeții de la Porumbacu de Jos s-a aflat și prefectul județului Sibiu, Lucian Radu. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Constantin Ivan a fost hirotonit preot pentru Parohia Sărata, județul Sibiu.
La finalul slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurențiu l-a hirotesit iconom stavrofor pe fostul paroh de la Porumbacu de Jos, preotul Ionuț Popa, actualul preot capelan al unității militare din Cincu, județul Brașov. De asemenea, actualul paroh de la Porumbacu de Jos, Constantin Avram, a fost hirotesit iconom. Acte de cinstire au primit primarul Ion Strava, Consiliul local, precum și Consiliul și Adunarea parohiale.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie și i-a îndemnat pe credincioși să continue pregătirea prin post și rugăciune pentru întâmpinarea praznicului Adormirii Maicii Domnului: „În Evanghelia de astăzi am văzut cum un tată a venit la Mântuitorul Hristos și L-a rugat să-i vindece fiul lunatic. A stăruit mult și i-a spus că l-a adus ucenicilor, dar aceștia nu l-au putut vindeca. Mântuitorul i-a răspuns că, dacă el crede cu adevărat, acest lucru este cu putință. Ne amintește Biserica astăzi, prin această Evanghelie, că cel mai mare dușman al vieții noastre este diavolul. Nu este un simplu potrivnic, ci dorește să împiedice orice lucrare făcută spre slava lui Dumnezeu și binele nostru. Adesea dăm vina pe diavol pentru multe dintre lucrurile rele pe care le facem noi. Ucenicii au urmărit dacă Mântuitorul îl vindecă pe copilul lunatic, iar apoi L-au întrebat de ce ei nu au putut să-l vindece. Mântuitorul le-a răspuns că acest soi de diavoli nu iese decât cu post și rugăciune. Iată că și noi suntem acum în perioada de post pentru Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai frumoase perioade duhovnicești din timpul anului bisericesc”. Credincioșii prezenți la sărbătoarea satului sibian au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar și să cinstească moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Sfințire la Agriș, Protopopiatul Turda
În duminica a 10-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Înaltpreasfințitul Luca, Mitropolit de Zaporozhye şi Melitopol din Ucraina, a oficiat slujba de resfințire a bisericii din Parohia Agriș, Protopopiatul Turda. Biserica a fost unsă cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese s-au așezat Sfinte Moaște. Apoi a urmat Sfânta Liturghie în lăcașul de cult pus sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de biruință.
Credincioșilor care au participat în număr mare la sărbătoarea satului, IPS Mitropolit Andrei le-a vorbit, în cuvântul de învățătură, despre educarea copiilor și a tinerilor, subliniind faptul că grija pentru ei este o prioritate: „De când sunt copiii mici, din copilărie începe formarea lor, începe educarea lor. S-ar putea întâmpla că dacă la timpul potrivit nu suntem atenți cu copii noștrii, cu tinerii noștrii, mai târziu să nu mai putem face absolut nimic pentru ei. După ce sunt mari, după ce devin majori, și de mici nu au fost învățați să se roage, nu au fost învățați să meargă la biserică, mai târziu este foarte greu. Iată de ce pentru educarea de timpuriu a tinerilor ar trebui să se conjuge preocupările părinților, a preoților și a dascălilor de la școală. De mici trebuie să le arătăm ce trebuie să facă: să se roage, să vină la biserică, să fie manierați, să fie cuminți. Și toate acestea trebuie făcute la timpul lor”.
IPS Luca, Mitropolit de Zaporozhye şi Melitopol, în cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, le-a spus membrilor comunității din Agriș, că sfințirea unei biserici este asemenea zilei de Înviere a Domnului: „Aș vrea să vă îndemn, pe fiecare locuitor al acestui sat, ca pe lângă probleme vieții de zi cu zi, să fiți asemeni Mariei, și să Îl ascultați de Hristos. Duhul Sfânt a pogorât astăzi în acest sfânt loc, și ne-a întărit fiecăruia credința. Să fim și noi demni de acest Izvor, de această minune dumnezeiască. Am fost astăzi martori, noi toți, la învierea credinței din aceste locuri. Hristos a înviat!”.
IPS Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom pe pr. Victor-Radu Varga, iar membrilor Consiliului parohial și reprezentanților autorităților locale le-a acordat „Ordinul Sfântului Pahomie de la Gledin” și Diplome de aleasă cinstire, pentru implicarea lor în înfrumusețarea locașului de cult. Biserica din Agriș s-a sfințit la 30 septembrie 1930, iar piatra de temelie s-a pus în anul 1926. Din anul 2009 a început repictarea bisericii în tehnica tempera de către pictorul Dundev Adrian din Basarabia, conform Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Slujbă de târnosire la Sântimbru Fabrică, Alba
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Parohia Sântimbru Fabrică, Protopopiatul Alba Iulia. În continuare, ierarhul a celebrat Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Vlad Mărginean a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Cipăieni, Protopopiatul Luduş. În cuvântul de învățătură, ierarhul Alba Iuliei a spus: „Credința în Dumnezeu ne dă curaj în fața provocărilor dureroase și a răului din lume. Ea risipește neliniștea în fața morții sau în fața viitorului necunoscut, umplându-ne de speranța că într-o zi Îl vom vedea față către față pe Iisus Hristos Cel înviat și biruitor peste iad și peste moarte. Credința ne oferă o sensibilitate delicată pentru tot ceea ce este frumos și nobil. Ea ne eliberează de obsesii, de resentimente și de temeri, ca apoi să devenim creativi și roditori pentru slava lui Dumnezeu și pentru binele semenilor noștri. Pentru aceasta, însă, noi trebuie să ne alipim de Hristos Care a zis: «Celui ce crede toate îi sunt cu putință»; și a mai zis: «Cel ce ascultă cuvântul Meu și crede în Cel Ce M-a trimis pe Mine are viață veșnică»”.
Piatra de temelie a noului locaș de închinare a fost pusă în anul 1996, iar în lunile martie-aprilie ale anului 2001 s-au ridicat zidurile. În perioada 2003-2011 s-au efectuat mai multe lucrări la edificarea sfântului locaş, apoi, pe parcursul anilor 2010-2011, pictorii Valentin şi Roxana Baci au împodobit biserica cu pictură în tehnica fresco. IPS Arhiepiscop Irineu l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Ovidiu Ileană-Bărbănţan, iar binefăcătorilor bisericii le-a oferit Diplome de aleasă cinstire, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Târnosirea bisericii din Someş Uileac, Maramureș
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Slujba de târnosire a bisericii din Someş Uileac, Protopopiatul Chioar.
La târnosirea bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil” au participat foarte mulți credincioși. Slujba a avut loc ca urmare a lucrărilor de reamenajare a Sfântului Altar, a Sfintei Mese şi a Proscomidiarului, precum şi a înnoirilor la interior şi exterior care s-au făcut la biserică în ultimul sfert de veac de când este paroh Marcel Gheorghe Marcus. Printre lucrările care s-au efectuat din anul 2009 până în prezent se află: refacerea exteriorului bisericii, construirea unui drenaj pentru eliminarea igrasiei, paralel cu turnarea unui trotuar perimetral, reamenajarea pridvorului, gardului împrejmuitor, construirea de porţi noi, înlocuirea uşilor de la intrarea în biserică, schimbarea geamurilor şi a pardoselii vechi, construirea unei clădiri pentru centrala termică şi altele. Biserica a fost ridicată între anii 1927-1937, din cărămidă. A fost târnosită prima dată în 1963 de către Episcopul Valerian Zaharia al Oradiei.
PS Episcop Iustin a oficiat, apoi, Sfânta Liturghie pe o scenă amplasată lângă curtea bisericii. A slujit un sobor de 26 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Nicolae Petruş, protopopul Chioarului, pr. Ciprian Coza, secretarul Protopopiatului Chioar, preoţi din parohiile din jur, din Baia Mare şi din alte protopopiate. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de Muzică Bizantină „Theologos”, al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă a cântat corul bisericii, condus de Vasile Oros, înfiinţat în urmă cu trei ani. Între mulţii credincioşi prezenţi s-a aflat şi fostul deputat Nicolae Bud şi Vicsai Ştefan, viceprimarul oraşului Ulmeni, de care aparţine satul Someş Uileac, consilieri locali.
În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Iustin s-a referit la Evanghelia zilei, a vindecării fiului lunatic şi la învăţăturile pe care credincioșii trebuie să le desprindă din aceasta: „Biserica, prin preoţii ei, e şi spital, pentru că ne tămăduim de bolile sufleteşti de care nu ne tămăduim în spitalele celelalte. Biserica este şi şcoală pentru toată viaţa. Noi ne terminăm, în general, şcolile la 25-30 de ani şi nu mai învăţăm, trăim din ce am învăţat, din ce ne-am pregătit profesional, dar la biserică toată viaţa învăţăm. Învăţăm arta mântuirii. Ne pregătim pentru cealaltă viaţă, pentru şi mai multă viaţă, că nu se încheie totul aici, vine veşnicia, dincolo, și pentru aceea ne pregătim. Biserica e şi aşezământ social, pentru că nici nu se spune cât bine face biserica şi nici n-am fost obişnuiţi noi, ortodocşii, să facem publicitate”.
Parohul iconom stavrofor Marcel Gheorghe Marcus a primit în dar, de la ierarh, o cruce pectorală, iar Consiliul Parohial, primarul, viceprimarul, fostul deputat Nicolae Bud, care a ajutat această biserică, au primit câte a diplomă de vrednicie.
Slujire arhierească la Miercurea Ciuc
Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a slujit, în Duminica a zecea după Rusalii, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, răspunsurile la strană au fost date de către obștea de maici a Mănăstirii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Miercurea Ciuc și de corul Catedralei Episcopale, conform Episcopiei Covasnei și Harghitei.
Sărbătoare, cu doi ierarhi, la Zalău
Credincioșii din Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Apostol Toma” din Zalău au îmbrăcat straie de sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica parohiei de către Înaltpreasfințitul Athenagoras, Mitropolitul grec-ortodox al Mexicului, alături de Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu parohul Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului. În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, PS Episcop Petroniu a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Popeni, din Protopopiatul Zalău, pe diaconul Paul Goie.
La finalul slujbei, PS Episcop Petroniu a rostit un cuvânt de bun venit adresat IPS Athenagoras și a felicitat pe parohul Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, pentru întreaga activitate desfășurată. În continuare, ierarhul oaspete a rostit un cuvânt de învățătură.
Parohul Ionuț Pop a mulțumit celor doi ierarhi pentru slujire și le-a dăruit câte o icoană cu Maica Domnului și câte un album „Transilvania”, în limbile română și engleză, care oferă o perspectivă completă asupra acestei regiuni. În continuare, au fost împărțite iconițe cu Sfântul Apostol Toma tuturor celor prezenți la biserică.
Parohia de pe strada Crasnei, aşa cum este ea cunoscută locuitorilor din municipiul Zalău, a fost înfiinţată în anul 2009. În anul 1990, în oraşul Zalău existau doar două biserici ortodoxe, iar la înfiinţarea Episcopiei Sălajului, în octombrie 2007, erau ridicate, în diferite stadii de finalizare, încă alte cinci noi biserici şi două capele. Simţindu-se nevoia acoperirii unor zone ale oraşului unde credincioşii erau mult prea departe de cea mai apropiată biserică, dar şi la solicitarea acestora, PS Episcop Petroniu a hotărât şi a supus aprobării Consiliului Eparhial înfiinţarea a două noi parohii, una pe strada 22 decembrie 1989 şi cealaltă în cartierul Sărmaş.
Misiunea ridicării bisericii de pe strada Crasnei i-au fost părintelui Ionuţ Pop. Pentru Biserica „Sfântul Nicolae” din Zalău piatra de temelie a fost sfințită în Duminica Tomii a anului 2009. Tot atunci, PS Episcop Petroniu a oferit parohiei o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, care sunt păstrate într-o icoană relicvar a Sfântului Nicolae. De asemenea, în Duminica Tomii a anului 2015, locașul de cult a primit și cel de-al doilea hram, pe Sfântul Apostol Toma.
Binecuvântare la Sohodol – Lelese, Deva
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat slujba binecuvântării de lucrări la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a filiei Sohodol, din cadrul Parohiei Lelese, Protopopiatul Deva, județul Hunedoara, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, făcând referire la pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a vorbit despre „importanța credinței în rugăciunile noastre către Dumnezeu, credință care ar trebui să se asemene cu cea a tatălui lunaticului pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a vindecat”. De asemenea, ierarhul hunedorean a amintit importanța lăcașului de cult în viața unei comunități creștine, precum și a slujbelor săvârșite în biserică de către preot împreună cu credincioșii săi. La final, PS Episcop Gurie a oferit mai multe acte de cinstire, atât parohului Gheorghe – Mircea Vlad, cât și credincioșilor implicați la înfrumusețarea bisericii, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.