„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Târnosiri şi binecuvântări arhiereşti în Transilvania
Mai multe lăcaşe de cult au fost târnosite sau au primit binecuvântări arhiereşti în Duminica a 13-a după Rusalii, astfel încât credincioşii au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar. Credincioşii au fost îndemnaţi să fie vrednici ostenitori în ogorul Domnului şi să fie încredinţaţi că singura șansă de a merge înainte este Hristos și Biserica Lui.
Credincioşii din localitatea Hoghiz, judeţul Braşov au participat, în ultima duminică din luna august, la un eveniment istoric pentru comunitatea din apropierea oraşului Rupea. Biserica nouă din sat, închinată Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul şi Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a fost târnosită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Sărbătoarea a adunat şi credincioşi din parohii învecinate, soborul slujitor fiind format din preoţi din satele apropiate, amintindu-l aici şi pe protopopul de Rupea, Alexandru Petrica. Ierarhul a sfinţit şi clopotele bisericii, precum şi o troiţă din incintă, iar la interiorul locaşului de cult a zidit Sfânta Masă şi a târnosit pictura. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată în curtea bisericii. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Braşov. Credincioşii au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar şi să cinstească moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, aduse într-o raclă de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
24 de ani de osteneală
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia lucrătorilor în vie şi i-a îndemnat pe toţi preoţii şi credincioşii să fie vrednici ostenitori în ogorul Domnului.
Părintele Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe toţi cei din Hoghiz pentru truda din cei 24 de ani, depusă pentru ridicarea aici a unei frumoase biserici.
„Din 1991 părintele Nicolae s-a luptat să aducă lumina lui Hristos şi în această mică localitate prin construirea unui locaş de închinare. Biserica a fost astăzi sfinţită prin ridicarea altarului, prin târnosirea picturii care împodobeşte în mod deosebit acest sfânt locaş şi am sfinţit aceste clopote care îi cheamă pe credincioşi la rugăciune şi îi ocroteşte prin glasul lor pe toţi care locuiesc aici”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
La final, ierarhul i-a hirotesit iconomi stavrofori pe protopopul de Rupea, Alexandru Petrica, şi pe preotul slujitor de la Hoghiz, părintele Nicolae Scârneci. Ierarhul a oferit acte de cinstire binefăcătorilor şi Primăriei Hoghiz, iar părintele Nicolae Scârneci i-a mulţumit ierarhului, preoţilor şi tuturor oaspeţilor pentru prezenţa la această mare sărbătoare a comunităţii.
Resfinţire la Berindu, Huedin
În Duminica a 13-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a resfințit biserica Parohiei Berindu din Protopopiatul Huedin, renovată în întregime în ultimii ani. Binecuvântarea lucrărilor a fost urmată de Sfânta Liturghie oficiată de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei pe un altar de vară situat în curtea locașului de cult. Comunitatea parohiei a venit în număr mare la sărbătoarea care a încununat lucrările desfășurate în ultimii ani. Pentru implicarea în realizarea acestora, parohul Mihai Racolța a primit din partea chiriarhului, distincția de iconom stravrofor. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a acordat disincţia „Crucea Transilvană” principalului ctitor al bisericii, Remus Lăpușan, și diplome de aleasă cinstire mai multor persoane care s-au implicat în lucrări. La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat și o slujbă de sfeștanie la căminul cultural din localitate.
Singura şansă este Hristos şi Biserica
Celor prezenți la sărbătoarea de la Berindu, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei le-a vorbit despre jertfa Mântuitorului şi importanţa creștinismului: „Prin jertfa Crucii Sale s-a întemeiat biserica creștină care dăinuiește până la sfârșitul veacurilor și prin care milioane și miliarde de oameni vor fi mântuiți. Concluzia pe care o tragem este să fim convinși că singura șansă de a merge înainte și de a fi mai bine este Hristos și Biserica Lui creștină. Și atunci realizăm de ce înaintașii noștri au ținut atât de mult la biserică, la creștinism și la toate tradițiile pe care le-am primit de la Domnul Hristos”.
Reabilitarea bisericii din Berindu s-a realizat începând cu anul 2011. Parohul Mihai Racolța le-a vorbit celor prezenți despre realizările făcute în parohie: „Am intensificat programul liturgic, programul de rugăciune, programul catehetic, am săvârșit diferite activități recreative și catehetice cu tinerii și copiii din parohie, am înmulțit activitățile social-filantropice și misionare. Pe plan administrativ între anii 2010-2011 am renovat casa parohială în interior și în exterior. Am obținut fonduri pentru restaurarea și repictarea bisericii. Între anii 2011-2015, am renovat biserica parohială, s-a repictat biserica și s-a înzestrat cu un mobilier nou s-a înlocuit parchetul, s-a introdus încălzirea centrală și s-a reparat acoperișul”. În biserica Parohiei Berindu, credincioșii se pot închina unui veștmânt al Sfintei Cuvioase Filofteia, așezat într-o raclă specială.
Slujbă arhierească la Mănăstirea Strungari, Alba
În ziua de cinstire a Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Mănăstirea de la Strungari, judeţul Alba, şi-a serbat hramul în prezenţa unui mare număr de credincioşi din zonă şi a pelerinilor din ţară. Cu aceasta ocazie, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învăţătură. Adresându-se soborului şi creştinilor participanţi la slujbă, ierarhul a recapitulat conjunctura în care a avut loc tăierea capului ultimului mare profet al Vechiului Testament, insistând atât pe importanța mesajului central al predicii Sfântului Ioan – „pocăiți-vă!” – cât și pe ceea ce este îngăduit sau nu în viața credincioşilor de zi cu zi. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenţi să ducă o viaţă sfântă, urmând pilda sfinţilor, care şi-au trăit cu sinceritate credinţa, plătind pentru aceasta, uneori, chiar cu preţul vieţii.
Mănăstirea Strungari a fost înfiinţată în 1990, reactivând viaţa duhovnicească de pe aceste meleaguri. La începutul secolului XX, în anul 1900, monahul Simeon a început o viață de nevoință într-o chilie din marginea pădurii, petrecând în singurătate şi rugăciune până în 1943, când s-a mutat la Domnul. A fost urmat de monahul Varsanufie Ştirban, călugăr venit din partea de nord a Moldovei, care a păstrat aprinsă candela rugăciunii vreme de 26 ani. Spre sfârşitul vieţii, prin duhovnicul Dometie, cu care a întreținut o legătură duhovnicească, monahul Varsanufie a devenit preot slujitor la Mănăstirea Râmeţ. Ucenicul lui, fratele Ioan, s-a întors la chilia din marginea pădurii Strungari, unde s-a nevoit cu post aspru şi rugăciune până la 7 ianuarie 1995, când a plecat la Domnul pentru a-și lua răsplata ostenelii. Paraclisul mănăstirii este o construcţie din cărămidă, pe fundaţie de piatră, în formă dreptunghiulară și cu pridvor închis. Faţadele exterioare sunt tencuite în calciu de culoare alb-verzui, având în partea superioară mici firide, care urmează să fie împodobite cu cromatic. Pictura bisericii a fost executată în tehnica frescă de pictorii Zănescu şi Zahiu din Moldova, fiind finalizată în 1999.
Liturghie arhierească la Meseșenii de Sus, Sălaj
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Meseșenii de Sus, Protopopiatul Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, în altarul de vară situat în vecinătatea bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
În continuare, PS Episcop Petroniu, alături de părinții slujitori și în prezența credincioșilor din localitate, a binecuvântat lucrările efectuate la casa parohială, lucrări care au început odată cu instalarea ca paroh al acestei comunități a pr. Sorin Gordan, în iarna anului 2014. De asemenea, în această perioadă, sub coordonarea parohului, pe lângă lucrările efectuate la casa parohială, au fost făcute diferite lucrări și la locașul de cult.
Localitatea Meseșenii de Sus are o vechime de peste 800 de ani, prima atestare documentară datând din anul 1213, dar satul este mult mai vechi decât atestă primul document în care apare citat. Astfel, pe teritoriul Meseșenilor s-au găsit obiecte datând din neolitic, apoi din epocile bronzului şi a fierului. S-au descoperit urmele unui turn de pază și semnalizare, de unde s-au recoltat fragmente ceramice atribuite culturilor Coțofeni, Wietenberg și dacică, iar în locul numit Valea Drăgoșeștilor s-au descoperit fragmente ceramice ce aparțin culturii Starčevo-Criș.
Biserica ortodoxă din localitate a fost construită în 1785. Era o biserică masivă cu ziduri groase de un metru şi acoperiş de şindrilă. În 1875 lăcaşul a fost restaurat şi tot în acelaşi an a fost construită o şcoală şi o casă pentru învăţător. În 1956 a fost refăcut turnul care s-a prăbuşit în timpul unei furtuni. După reparaţia capitală din 1970, biserica a primit aspectul actual, locașul de cult fiind atunci repictat. Biserica a fost resfințită de două ori, o dată în anul 1972, iar ultima dată în anul 1998.
Doi ierarhi la Spermezeu, Beclean
La invitația Preasfințitului Macarie, Episcopul Europei de Nord, și cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Spermezeu, Protopopiatul Beclean, județul Bistrița-Năsăud.
În cuvântul de învățătură, PS Episcop Gurie, le-a vorbit credincioșilor prezenți despre pilda lucrătorilor celor răi, pericopă evanghelică ce s-a citit astăzi la Sfânta Liturghie, îndemnându-i să fie înțelepți chivernisitori ai darurilor lui Dumnezeu spre dobândirea Împărăției Cerurilor și mărturisitori ai valorilor autentic morale și culturale ale Bisericii.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Episcop Macarie, fiu al comunei Spermezeu, a mulțumit tuturor celor prezenți la această sărbătoare a satului, îndemnându-i să fie la fel de conștiincioși în propășirea dreptei credințe și a tradițiilor Sfintei Biserici.
Slujire arhierească la Poarta, Reghin
Duminica a 13-a după Rusalii a fost zi de sărbătoare pentru credincioșii din Parohia Poarta, Protopopiatul Reghin, din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, și la invitația parohului Vasile Anca, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. Din soborul slujitor au mai făcut parte protosinghelul Teodosie Colceriu, de la Schitul Dumbrăvioara, metoc al Mănăstirii Toplița, judeţul Harghita, din Episcopia Covasnei și Harghitei, parohul Vasile Anca, pr. Iacob Raul Tudorel, de la Parohia Merișor, și pr. Miron Constantin, de la Parohia Băla, ambele din Protopopiatul Târgu Mureș, pr. Fusaru Mircea, de la Parohia Ercea, și pr. Hadrian Mălinaș, de la Parohia Fărăgău, ambele din Protopopiatul Reghin, și diac. Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula, conform unui comunicat al Biroului de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Ierarhul a fost întâmpinat potrivit tradiției, de tineri și copii îmbrăcați în costume populare, de autorităţile locale și de numeroși credincioși din zonă şi împrejurimi. Răspunsurile liturgice au fost date de tineri de la Școala Generală din Fărăgău, care fac ore de religie și repetiții corale împreună cu pr. Hadrian Mălinaș.
În cuvântul de învățătură, PS Episcop Siluan și-a exprimat bucuria de a fi prezent și de a sluji în această parohie, apreciind credința oamenilor și atașamentul lor față de Sfânta Biserică, apoi a tâlcuit Evanghelia zilei.
La final, cu toţii au participat la o agapă frățească oferită la Căminul Cultural de Parohia Poarta, cu sprijinul unor binefăcători și care a fost însoțită de un program cultural, cu dansuri și cântece populare și patriotice românești, susținut de tinerii artiști și elevi din Fărăgău. Biserica din Poarta, construită din lemn, a fost închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și datează din anul 1862.
Slujbă arhierească la Recea-Vaida, Făgăraş
În Duminica a XIII-a după Rusalii, Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Recea-Vaida, Protopopiatul Făgăraş II. În Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a săvârşit slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din care a făcut parte protopopul de Făgăraş II, Ion Tărcuţă, părintele Iulian Mihai Boac din Parohia Recea Nouă şi protos. Siluan Bratu de la Mănăstirea „Brâncoveanu” din Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov.
La momentul potrivit din cadrul Sfintei Liturghii, PS Ilarion Făgărăşanul a tâlcuit credincioşilor prezenţi pilda lucrătorilor celor răi, din Evanghelia duminicii.
La final, s-a săvârşit o slujbă de pomenire la împlinirea a şapte ani de la moartea tatălui său, continuându-se cu un trisanghion la mormântul celui adormit în Domnul.
Sfinţire la Ocoliş, Maramureş
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a târnosit biserica din Parohia Ocoliş, Protopopiatul Baia Mare, în urma lucrărilor de înnoire în interiorul şi exteriorul locaşului de cult, lucrări ce au constat în pictura nouă în tehnica fresco, catapeteasma nouă şi reorganizarea Sfântului Altar.
PS Iustin Sigheteanul a oficiat apoi Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învăţătură, iar la sfârşit, parohul Olimpiu Călin Tura a fost distins cu rangul de iconom stavrofor, iar binefăcătorii au primit diplome de vrednicie. Gheorghe Lupan, primarul Comunei Groşi, în numele Consiliului Local, i-a conferit PS Episcop Iustin Sigheteanul titlul de „Cetăţean de Onoare”.