„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Târnosiri şi binecuvântări în Maramureş şi Hunedoara
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a târnosit, în Sighetu Marmaţiei, o biserică şi a binecuvântat un aşezământ social-cultural pentru tineri. Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat o slujbă de binecuvântare a lucrărilor la biserica Parohiei Chișcădaga, Protopopiatul Brad.
PS Episcop Iustin a târnosit, sâmbătă, 20 mai, în cartierul Valea Hotarului Sihei din municipiul Sighetu Marmaţiei, o biserică de lemn şi a binecuvântat clădirea Centrului social-cultural „Sfânta Lidia”, amplasată în curtea bisericii. De asemenea, a binecuvântat întregul ansamblu parohial care curpinde clădiri în stil tradiţional maramureşean, din lemn, după planurile arhitectului Dorel Cordoş. Astfel, alături de biserică şi clădirea Centrului social-cultural, aici se mai găsesc un prăznicar, o casă muzeu şi casa parohială.
Ierarhul a târnosit biserica unde este paroh Viorel Fereşteanu, în ziua de prăznuire a Sfintei Lidia din Filipi, iar această sfântă a devenit ocrotitoarea locaşului, alături de Toţi Sfinţii, hramul principal al bisericii. Pr. Viorel Fereşteanu a ridicat biserica în memoria preotesei sale Lidia, care a trecut la Domnul în urmă cu patru ani. Răspunsurile de la strană au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de arhid. Adrian Dobreanu.
Biserica din lemn a fost construită prin contribuţia pr. Viorel Fereşteanu şi a familiei sale, pr. Viorel Dacian Fereştean, paroh în Mocira, Protopopiatul Baia Mare, şi a fiicei Lidia Claudia Mariş, cărora li s-au adăugat câţiva binefăcători. Lucrările de lemn au fost executate de echipa condusă de Mihai Bledea din Vadu Izei, iar celelalte lucrări, de piatră, zid şi beton, de echipa meşterului Viorel Leordean din Sarasău. Toate s-au făcut după planurile arhitectului Dorel Cordoş. Iconostasul şi mobilierul din biserică au fost confecţionate de Petru Boşca din Valea Stejarului, Vadu Izei, iar icoanele de pe catapeteasmă au fost pictate de Octavian Ciocşan. Clopotele au fost donate de familia preotului ctitor. Terenul a fost donat de Vasile Vlad din Valea Hotarului, Vasile Grigor din Iapa şi preotul ctitor.
Centrul Social-Cultural „Sfânta Lidia” va găzdui activităţi ale tinerilor din Protopopiat, organizate de preoţii care coordonează activitatea Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Sighet. Este o clădire din lemn, în stil maramureşean şi prima construcţie nouă de acest fel din Eparhie.
PS Episcop Iustin a vorbit credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie, despre Sfânta Lidia, prima femeie încreştinată din Europa, botezată de Sfântul Apostol Pavel, precum şi despre sfinţirea credincioşilor prin prezenţa lor în fiecare duminică la biserică: „Noi, la biserică, ne sfinţim prin participarea la Sfintele Slujbe. Pentru foamea şi setea de Dumnezeu vin credincioşii la biserică, unde se sfinţesc şi ei. Se sfinţeşte până şi cărarea pe care vin şi merg credincioşii de la biserică”. Pr. Viorel Fereştean a primit „Gramata Episcopală”, iar Consiliul Parohial, binefăcătorii Mihai Bledea şi Viorel Leordean, precum şi Vasile Pop Crăieş, cântăreţul bisericii, în vârstă de 94 de ani, din care 79 de ani la strană, au primit diplome de vrednicie.
Binecuvântarea lucrărilor la Chișcădaga, Brad
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Litughie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Parohiei Chișcădaga, Protopopiatul Brad, unde a oficiat şi o slujbă de binecuvântare a lucrărilor efectuate la lăcașul de cult.
Ierarhul a vorbit credincioşilor despre importanța lăcașului de cult în viața unei comunități parohiale, unde se săvârşesc cele mai importante Sfinte Taine din viața omului, încununate de primirea Trupului și Sângelui Mântuitorului Iisus Hristos prin împărtășirea la Sfânta Liturghie. PS Episcop Gurie a săvârșit şi hirotesia întru iconom-stavrofor a parohului Daniel Faur, felicitându-l pentru activitatea pastoral-misionară, iar la finalul Sfintei Liturghii, la propunerea parohului, ierarhul a acordat mai multe gramate de mulțumire celor implicați în proiectul de reabilitare a bisericii, îndemnându-i să rămână în continuare apropiați și devotați lucrării Bisericii. La final a fost săvârșită o slujbă de binecuvântare a noii capele mortuare din localitate.