„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Teatru cu temă creştină la Liceul Ortodox orădean
Trupa de teatru a Parohiei Marghita I din Eparhia Oradiei, alcătuită din copii și tineri implicați în Programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” alături de copiii înscriși în Proiectul „Alege școala”, au revenit, miercuri, 1 februarie, la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și au evoluat în fața publicului format din elevi și cadre didactice cu piesa de teatru „Încreștinarea dacilor”, scrisă și regizată de parohul Constantin Petru Filip.
Piesa a cuprins două acte în care sunt scoase în evidență aspecte din istoria creştinismului primar a poporului, cu scopul de a mărturisi și promova valori fundamentale care au contribuit decisiv la formarea poporului român creştin.
Personajele regăsite în această piesă, al cărui conținut este versificat, amintesc de Sfântul Apostol Andrei, de Sfinții străromâni, de mediile prin care s-a răspândit creștinismul - ostași, negustori, sclavi, oameni de rând etc. – alături de conducători ai dacilor precum Decebal, Vezina, Dochia, Gelula, Cotiso, etc. Punerea în scenă din al doilea act arată cum a apărut creștinismul şi cum s-a răspândit în partea de Vest a Daciei. După vizionarea piesei, părintele Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și directorul Liceului Ortodox orădean le-a mulțumit tinerilor actorilor în frunte cu părintele Constantin Filip și i-a felicitat pentru preocupările artistice, puse în slujba valorilor Bisericii și ale neamului, pentru modul în care au reușit să împărtășească o lecție de istorie.