„În vremea aceea a auzit Irod tetrarhul toate cele făcute de Iisus și era nedumerit, că se zicea de către unii că Ioan s-a sculat din morți; iar de unii, că Ilie s-a arătat, iar de alții, că un proroc dintre cei vechi a înviat. Iar Irod a zis: Lui Ioan eu i-am tăiat capul. Cine este, dar, Acesta despre care aud asemenea lucruri? Și căuta să-L vadă. Și, întorcându-se, apostolii I-au spus lui Iisus toate câte au făcut. Atunci, luându-i cu Sine, S-a dus de o parte într-un loc pustiu, aproape de cetatea numită Betsaida. Iar mulțimile, aflând, au mers după El, și El, primindu-le, le vorbea despre Împărăția lui Dumnezeu, iar pe cei care aveau trebuință de vindecare, îi făcea sănătoși.”
Teatru de păpuși pentru copiii din Parohia Sânicolau Român, Episcopia Oradiei
Copiii și tinerii din Parohia Sânnicolau Român, Protopopiatul Tinca, Eparhia Oradiei, au avut bucuria de a viziona gratuit un spectacol de teatru intitulat „Căsuța de turtă dulce”, după povestea „Hansel și Gretel” a fraților Grimm, realizat de Asociația Culturală D’ART din Oradea. În cadrul spectacolului au fost promovate elemente specifice identității culturale rrome, în special prin includerea în cadrul acestuia a unui fond muzical specific. De asemenea, la finalul spectacolului s-au organizat ateliere de promovare a toleranței inter-etnice prin teatru.
Grupul-țintă direct al acestui proiect a fost reprezentat de copii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani din mediul rural bihorean, care au participat la spectacol. Acest grup a fost identificat în baza analizelor care au demonstrat accesul limitat al copiilor din mediul rural la spectacole de teatru. Astfel, la acest spectacol au participat un număr de 74 de copii din parohie.
Prin discuții, exemple, jocuri de rol și alte activități au fost prezentate aspecte-cheie cu privire la diversitatea culturală, importanța dialogului și a comportamentelor tolerante față de minorități, în special față de minoritățile etnice.
Inițiativa face parte din cadrul proiectului „Căsuţa de turtă dulce”, spectacol de teatru cu păpuşi şi marionete, pentru copiii din mediul rural, derulat în perioada aprilie – decembrie 2015. Proiectul a primit finanţare în cadrul Programul PA17/RO13 „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, fiind finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.
La finalul programului, toți copiii au fost răsplătiți cu turtă dulce și fructe oferite de parohul Simion Goga, care este și inspector pentru cateheză parohială în cadrul Episcopiei Oradiei, mulţi dintre copiii participanţi la spectacol activând în cadrul proiectului „Hristos împărtăşit copiilor”.