„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Teză de doctorat, susţinută public la Sibiu
La Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu a avut loc ieri, 26 februarie, susţinerea publică a tezei de doctorat „Elemente de spiritualitate penitenţială în opera Sfântului Ciprian al Cartaginei”. Lucrarea de doctorat a fost elaborată de pr. Ciprian Bâlbă, sub îndrumarea arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr.
Vechea Facultate de Teologie Ortodoxă din Sibiu, care anul acesta împlineşte 230 de ani de existenţă, a găzduit un nou eveniment academic şi teologic, prin susţinerea unei valoroase teze de doctorat. Lucrarea părintelui Ciprian Bâlbă aduce în atenţia teologilor şi cercetătorilor aspecte interesante din viaţa şi opera Sfântului Ciprian al Cartaginei. Comisia de evaluare a tezei de doctorat a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, iar referenţi au fost prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, pr. prof. univ. dr. Ştefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, şi pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu. Atât membrii comisiei de evaluare cât şi profesorii, doctoranzii şi studenţii prezenţi la evenimentul academic au apreciat lucrarea candidatului, iar după depunerea jurământului de credinţă şi de fidelitatea faţă de Biserica străbună, părintele Ciprian Bâlbă a fost declarat doctor în Teologie.
Spiritualitatea şi disciplina Bisericii
Aşa cum părintele Ciprian Bâlbă explică în rezumatul tezei de doctorat, lucrarea abordează elemente penitenţiale în opera Sfântului Ciprian al Cartaginei din perspectiva spiritualităţii creştine, pentru a demonstra importanţa influenţei multinivelare a contextului social-istoric, politic, filosofic-religios şi cultural, asupra elaborării teologiei sale în general şi a celei penitenţiale în special. Un alt aspect al temei prezentate este legat de elaborarea sistemului penitenţial pe care îl propune episcopul cartaginez, în contextul spiritualităţii sacramentale a Bisericii din vremea sa. Nu este trecută cu vederea nici flexibilitatea abordării penitenţiale a Sfântului Ciprian al Cartaginei, judecând cazurile diferenţiat şi personalizat, creând un program penitenţial care să-i cuprindă pe toţi, indiferent de nivelul căderii în păcat.
Lucrarea de doctorat demonstrează unitatea peste timp şi spaţiu a experienţei spirituale autentic-creştine, aşa cum se desprinde ea din teologia şi viaţa Sfântului Ciprian, precum şi prezenţa în opera Sfântului Părinte a principalelor elemente de spiritualitate creştină, întâlnite în învăţătura dintotdeauna şi de pretutindeni a Bisericii.
„Sfântul Ciprian a reuşit să întărească atât autoritatea ierarhiei bisericeşti şi a disciplinei interioare a Bisericii, cât şi să opereze o deschidere teologică şi pastorală faţă de problematica creştină şi care l-a făcut atât de iubit pentru credincioşii încredinţaţi lui de Dumnezeu”, concluzionează părintele Ciprian Bâlbă.