„Zis-a Domnul pilda aceasta: Un om de neam mare s-a dus într-o țară îndepărtată ca să-și ia domnie și să se întoarcă. Și, chemând zece slugi ale sale, le-a dat zece mine și a zis către ele:
„Tradiții și cultură gastronomică de pe Valea Hârtibaciului”, la Târgul comunităților rurale de la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
„Tradiții și cultură gastronomică de pe Valea Hârtibaciului” este al III-lea târg al comunităților rurale desfășurat în cadrul programului Târgul de țară. Acest program este destinat promovării și susținerii produselor, dar și culturii gastronomice din satul românesc. Duminică, 9 iulie, la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, reprezentanţii comunităţilor din Chirpăr și Hosman, din zona etnografică a Văii Hârtibaciului vor pregăti hencleș, tocăniță de berbecuț cu mămăligă și salată de varză. Nu vor lipsi de aici nici meșteșugurile și cântecele populare specifice zonei etnografice, conform unui comunicat al Complexului Naţional Muzeal (CNM) ASTRA.
„De-a lungul timpului, multe meșteșuguri s-au dezvoltat pe Valea Hârtibaciului. Publicul va avea posibilitatea să interacționeze cu meșterii populari, dar și să afle mai multe despre meșteșuguri tradiționale precum: fierărit, țiglărie, brodat pălării și pictat mobilier cu motive tradiționale. Interpretul de muzică populară Marcel Părău alături de Ansamblul Jucătorii din Chirpăr vor promova patrimoniul imaterial al acestei zone pe perioada întregii zile”, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA.
De asemenea, în acest sfârșit de săptămână, la Muzeul ASTRA vor fi organizate o serie de activități în cadrul programului „Animă ASTRA”. Atelierul de potcovit, care va avea loc sâmbătă, 8 iulie, între orele 10.00-12.00, se va desfăşura la Fierăria funcţională, din cadrul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, strada Pădurea Dumbrava. Atelierul va fi susţinut de meşterul fierar-potcovar Nicolae Hunuzău din comuna Chirpăr, judeţul Sibiu.
Potcovarul va împărtăși vizitatorilor din secretele acestui meșteșug, iar doritorii pot încerca să „bată” fierul pentru potcoave, conform organizatorilor.
De asemenea, va mai avea loc şi atelierul de teatru interactiv „Punguța cu doi bani” de Ion Creangă, sâmbătă, 8 iulie, între orele 18.00-19.00, locul de desfăşurare fiind Gospodăria din Hodac, la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, strada Pădurea Dumbrava. La acest atelier vor fi protagoniști publicul prezent alături de actorii Teatrului Mic din Sibiu, conform organizatorilor.