„În vremea aceea au venit fariseii la Iisus și se sfădeau cu El, cerând de la El semn din cer, ispitindu-L. Și Iisus, suspinând cu duhul Său, a zis: Pentru ce neamul acesta cere semn?
Tradiții și cultură gastronomică de pe Valea Târnavelor, la Muzeul ASTRA
La Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, va avea loc duminică, 27 august, evenimentul „Tradiții și cultură gastronomică de pe Valea Târnavelor”, al IV-lea târg al comunităților rurale, desfășurat în cadrul programului „Târgul de țară”.
Programul „Târgul de țară este destinat promovării și susținerii produselor, precum și culturii gastronomice din satul românesc. În acest scop, 40 de gospodine, producători de produse tradiționale, meșteri, artiști și dansatori din localitatea Valea Viilor, județul Sibiu, se vor afla duminică, 27 august, în Muzeul ASTRA.
„Gospodinele din Valea Viilor vor face pâine, plăcinte și alte preparate tradiționale, specifice satului românesc autentic. De asemenea, vor fi prezenți producători cu produse tradiționale din lapte de vacă, oaie și bivoliță, produse apicole, legume și fructe. În cadrul evenimentului se vor desfăşura ateliere meșteșugărești interactive de împletituri nuiele, confecționare mături, țesere la războiul de țesut orizontal și brodare costume tradiționale”, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA.
Vizitatorii vor putea urmări meșterii în timpul muncii lor și vor putea să ceară sfaturi și îndrumări practice în arta obținerii de obiecte utile și de bun gust. Ansamblul Strugurelul „Valea Viilor” va susține suite de jocuri de pe Valea Târnavelor, acompaniați la taragot de Marin Sicoe și la acordeon de Stoica Vasile.
În același cadru, corul Bisericii ortodoxe din localitatea Valea Viilor va susține un concert de cântece religioase, conform unui comunicat al Complexului Național Muzeal ASTRA.
Produse din Hunedoara, la Muzeul ASTRA
La sfârțitul săptămânii trecute, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului a înregistrat 10.451 vizitatori care au participat la evenimentul „Caravana Produs în Hunedoara”. Pe tot parcursul caravanei culinare, cinci producători tradiționali din județul Hunedoara – Ținutul Pădurenilor, zona Devei și zona Hunedoarei - au susținut ateliere culinare interactive. Caravana a adus la Sibiu produse tradiționale din județul Hunedoara atestate (cârnatul de săcărâmb) sau în curs de atestare (virșli). Evenimentul a fost organizat de către Asociatia producătorilor de produse tradiționale și ecologice Hunedoara, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara, iar Muzeul ASTRA a avut calitatea de partener, conform unui comunicat al Complexului Național Muzeal ASTRA.