„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Tradițiile și obiceiurile sălăjene, promovate la Zalău
Tradiţiile şi obiceiurile din Sălaj, alături de gastronomia şi poveştile locului vor fi prezentate duminică, 24 septembrie, la Zalău, la evenimentul „Haidaţ” pă la noi! Deschideţi lada cu zestre sălăjeană”, organizat de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică (CNIPT) Zalău, cu prilejul Zilei Mondiale a Turismului. Bianca Pop, directorul CNIPT Zalău, a precizat că manifestarea, la a doua ediţie, va pune la dispoziţia publicului ateliere, de la cele dedicate în special copiilor - confecţionarea mărgelelor, a păpuşilor, ateliere de cusut ori de pictură - la cele cu adresabilitate extinsă. Vor exista și standuri cu produse artizanale - icoane pictate pe lemn, bijuterii, accesorii lucrate manual, împletituri de nuiele, cusături şi ţesături, produse cosmetice din lavandă şi preparate tradiţionale. Comunele care participă vor prezenta produse din zonă, ale meşterilor populari şi degustări de preparate locale, precum plăcinte, sarmale cu păsat, cocoradă cu brânză şi varză, pâine de casă, pancove, brânzeturi, miere de albine sau dulceaţă, sau din mâncarea specific sălăjeană, gătită de maestrul bucătar Mircea Groza, conform Agerpres. Din program mai fac parte sceneta „Reînvierea habei tradiţionale - Danţul la şură”, jucată de elevele Colegiului Naţional „Silvania” Zalău, şi spectacole folclorice susţinute de Ansamblul „Socăciţele” din Meseşeni, elevi şi profesori de la Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău, Ansamblul Folcloric „Columna” şi Ansamblul Artistic „Porolissum”, ale Casei Municipale de Cultură Zalău.