„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Traseul morilor în Şcheii Braşovului
„Traseul morilor de altădată din Schei” este un nou traseu de drumeţie pentru cei care doresc să descopere cel mai vechi cartier al Braşovului. Traseul Morilor de altădată include toate punctele de interes turistic şi istoric din Şcheii Braşovului, fiind al treilea după „Traseul de vizitare a troiţelor” şi „Traseul de vizitare a crucilor”. Aceste trasee fac parte din Planul de Promovare Turistică a Şcheiului, care a fost elaborat cu implicarea locuitorilor acestui cartier, în colaborare cu agenţi economici locali, cu instituţii publice şi culturale, agenţii de turism.
„Prin acest nou traseu ne dorim să stimulăm mersul pe jos al turiştilor până la Pietrele lui Solomon, să admire cartierul, să stea de vorbă cu oamenii locului, să viziteze obiectivele turistice de pe traseu şi să se documenteze despre aceste mori de altădată, citind toate informaţiile de pe cele opt stative”, a spus Kristina Creoşteanu, coordonator programe în cadrul Asociaţiei Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii AIDC, citată de Agerpres.
Traseul porneşte la intersecţia străzilor Pe Tocile şi Egalităţii (Biserica „Sfânta Treime”), continuă pe străzile Pe Tocile, Învăţătorilor şi Podul Creţului până la Pietrele lui Solomon. De-a lungul traseului sunt instalate opt stative de lemn cu vizor. Pe faţa stativelor sunt prezentate fotografii ale morilor şi povestea lor, iar pe spatele stativelor este afişată harta cu cele trei trasee. Informaţiile sunt postate în limbile română, germană, engleză şi maghiară. Prin vizorul decupat deasupra fotografiei se poate vedea locul exact în care funcţiona odinioară moara descrisă pe stativ.
În anul 1859 în Şchei funcţionau între 26 şi 35 de mori aflate pe strada Valea Morilor. Iniţiativa realizării noului traseu turistic se înscrie în proiectul „Cartierul Meu, Casa Mea - Identitatea Vecinătăţii", implementat de Asociaţia „Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii" (AIDC) şi finanţat prin Fondul pentru Inovare Civică 2016. Costurile de realizare şi instalare a stativelor pentru marcarea Traseului Morilor de altădată au fost de 3.000 de euro. Pentru promovarea turistică a cartierului Schei a fost realizat un Plan de promovare turistică a cartierului, în mai multe puncte.
În Şchei se află cele mai vechi case, din secolul al XVII-lea, străzi înguste şi în mare parte din piatră cubică. Muzeul Primei Şcoli Româneşti, în care este ilustrată vechimea învăţământului braşovean în limba română, aflat în aceeaşi curte cu Biserica „Sfântul Nicolae”, construită în anul 1292, sunt alte obiective de vizitat.