„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
Turiști străini în Parohia Berchieșu, județul Cluj
În Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Berchieșu, comuna Frata, protopopiatul Turda, județul Cluj, a poposit un grup de 50 de turiști străini, veniți SUA, Canada, Mexic, Hong Kong, Malaezia și Anglia, aflați în România, în cadrul unui voiaj etnografic în Transilvania. Parohia din Berchieșu a mai primit, de-a lungul timpului, numeroase alte grupuri de turiști străini dornici să viziteze biserica de lemn, monument istoric din anul 1747.
Turiștii străini au ajuns în localitatea clujeană Berchieșu, prin bunăvoința și implicarea lui Ioan și Camelia Motoc, Cristian și Sonia Florescu și a lui Romulus – Marinel Bucur.
Oaspeții au fost întâmpinați de parohul Vasile-Florin Negru, alături de copii ai parohiei îmbrăcați în portul popular specific zonei de câmpie. Turiștii au vizitat biserica de lemn a parohiei, monument istoric, care datează din anul 1747. Aici li s-au prezentat obiecte de patrimoniu, icoane pe lemn și sticlă, obiecte liturgice și au fost impresionați de aceste, precum și de pictura pe pânză care se mai păstrează în câteva locuri. Cu această ocazie, parohul le-a prezentat, pe scurt, istoria parohiei.
„Totodată, le-am prezentat și câteva din muncile sătenilor specifice acestei perioade în care ne aflăm: cositul ierbii, greblatul și adunatul fânului, săpatul porumbului”, a menționat pr. Vasile-Florin Negru.
Apoi, oaspeții au vizitat biserica parohială cea nouă, construită între anii 1990-2008, împodobită cu o pictură în tehnica frescă de către pictorul bisericesc Alexandru Săsărman din Cluj-Napoca. La final, copii din parohie, au interpretat pricesne, care au din nou pe oaspeți, după cum a menționat parohul din Berchieșu.
„Cu drag și bucurie le-am fost gazdă pentru a 11-a dată și am rămas și noi impresionați de interesul și atenția pe care au avut-o în timpul pe care l-au rezervat vizitei în parohia noastră. Ne bucurăm că am putut să arătăm și altora bogatul nostru tezaur de cultură și spiritualitate românească”, a mai menționat pr. Vasile Florin Negru.