„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Un nou Centru socio-educativ înfiinţat la Gherla
Asociația Filantropia Ortodoxă, filiala Gherla, cu sprijinul Parohiei „Sfântul Nicolae” din municipiu, a înfiinţat un Centru socio-educativ pus sub ocrotirea „Sfântului Stelian”. Instituţia are ca scop sprijinirea a 15 copii din clasele I-IV, proveniți din familii defavorizate, în vederea oferirii unui suport educațional, a unei mese calde şi susţinerea unor activități recreative și de socializare.
Comunitatea de credincioşi din Gherla l-a primit în mijlocul ei pe Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul a oficiat slujba Vecerniei Mari în biserica Parohiei Gherla II și a rostit un cuvânt de învățătură despre post și rugăciune ca arme ale sufletului pe calea desăvârșirii.
Apoi, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, alături de protopopul de Gherla, Paul Iulian Isip şi un sobor numeros de preoţi, a inaugurat Centrul socio-educativ „Sfântul Stelian”, în prezența a numeroşi credincioși și oficialități din zonă.
„Această instituție are ca scop suținerea a 15 copii din clasele I-IV, proveniți din familii defavorizate, în vederea oferirii unui suport educațional, a unei mese calde, precum și desfășurarea, în siguranță și sub supraveghere, a diferitelor activități recreative și de socializare. În sprijinul și realizarea acestui proiect vor fi implicați preoți și profesori din municipiul Gherla, precum și tineri voluntari din Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși”, a precizat pr. Marcel Gheberta din cadrul Protopopiatului Gherla. Centrul va funcţiona de luni până vineri, între orele 13.00-17.00.
Centrul, sprijinit de Parohia Gherla II
În cadrul evenimentului, protopopul Paul Iulian Isip a amintit că sunt numeroase activităţi, în cadrul protopopiatului, care se dezvoltă pe măsură ce trece timpul: „Şi această biserică a fost la început mică, neîncăpătoare, iar dumneavoastră v-aţi ostenit să o faceţi mai mare, tocmai în ideea că un spaţiu mai generos ar putea să vă fie de mai mult folos. De atunci, de când aţi construit această biserică, numărul credincioşilor care o cercetează nu s-a împuţinat, ci dimpotrivă, ea este, cel puţin aşa cum o ştiu eu, dintotdeauna, plină”.
Protopopul Paul Iulian Isip a mai menţionat că preoţii din parohie, alături de preoţii din oraş şi din afară, împreună cu credincioşii, vor reuşi să facă funcţional acest mic centru, astfel încât activitatea socială, în municipiul Gherla, să crească din ce în ce mai mult: „Paradigmatic, pentru evoluţia acestui centru, cred, că ar trebui să ne aducem aminte de văduva din Sarebda Sidonului, la care a fost trimis Ilie de înger, atunci când nu mai exista hrană pe pământ şi nu mai exista apă, şi Ilie, flămând şi însetat de drum, a bătut la poarta acestei femei singure cu mai mulţi copii şi a zis «Fă bine şi adu-mi o bucată de pâine şi un pahar de apă». Iar femeia a zis «Am doar o mână de făină şi puţin untdelemn în ulcior, o să-l mâncăm împreună şi vom muri, că nu mai avem altceva». Iar Ilie i-a spus să pregătească, să îi dea lui întâi, apoi «o sa vezi că făina din vas nu se va împuţina, iar untdelemnul din ulcior nu va scădea». Aşa s-a întâmplat şi aşa se va întâmpla şi cu centrul nostru pus sub ocrotirea Sfântului Stelian”.
La final, IPS Mitropolit Andrei a oferit mai multe distincţii, iar parohului Aurel Mureşan, de la Biserica „Sfântul Nicolae” Gherla II, i-a fost acordată distincţia „Crucea Arhiepiscopală”.
Pr. Aurel Mureșan a mulţumit ierarhului şi celor prezenţi pentru sprijin şi, în special, Consiliului parohial, „mai ales că spaţiul cedat reprezintă o jertfă reală a membrilor Consiliului parohial şi al acestor credincioşi de la Parohia Gherla II”. De asemenea, parohul a precizat că se doreşte ca în viitor centrul să se dezvolte din ce în ce mai mult: „Acest început al centrului sperăm să se asemene cu pilda sămânţei de muştar, care a fost mică, dar, semănată şi îngrijită, avea posibilitatea să dea rod”.
De asemenea, la finalul slujbei Vecerniei, au fost premiați aproximativ 30 de tineri, din mai multe comunități aparținătoare Protopopiatului Gherla, laureați ai fazei locale a Concursului Național „Biserica și Școala din sufletul meu”.