„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Un nou protopop al Protopopiatului Cluj II
La Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului a avut loc ieri, 25 aprilie, ceremonia de retragere a protopopului de Cluj II, Gheorghe Dragoş Braica, şi numirea noului protopop, Alexandru Constantin Ciui.
Ceremonia a avut loc în capela Seminarului Teologic Ortodox din cadrul Centrului Eparhial, şi a început cu o slujbă de Te Deum, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a consilierilor eparhiali și a preoților din Protopopiatul Cluj II.
IPS Mitropolit Andrei a adresat, cu această ocazie, un cuvânt de apreciere pentru activitatea desfăşurată de părintele Gheroghe Dragoș Braica, atât ca păstor duhovnicesc cât şi ca protopop: „Părintele Gheorghe Braica a fost un om de caracter, de echilibru, de bun simţ şi în toate împrejurările a ştiut să dea celui cu cinstea, cinste, celui cu vama, vamă, celui cu teama, teamă, cum spune Sfântul Apostol Pavel. A mers pe linia pe care au mers înaintaşii noştri, astfel, dacă noului protopop ne spune Sfântul Apostol Pavel să îi dăm îndoită cinste, atunci, îndoită cinste îi dăm şi părintelui protopop Gheorghe Braica care s-a retras din funcţia administrativă, dar care rămâne, în registrul lui Dumnezeu, protopop în veac”. În semn de apreciere față de activitatea părintelui Braica în cei opt ani cât s-a aflat la conducerea protopopiatului Cluj II, IPS Mitropolit Andrei i-a oferit acestuia cea mai importantă distincţie a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, „Crucea Transilvană” pentru preoţi.
Pr. Gheorghe Braica a mulţumit ierarhului şi preoţilor pentru colaborare şi a subliniat faptul că una din marile lui bucurii ca preot a fost „o Liturghie trăită şi o predică reuşită; acolo am simţit că mi-am împlinit ziua” şi că a încercat să păstreze bunele relaţii cu toţi preoţii, fapt pentru care s-a arătat încrezător că va simţi o mulţumire sufletească şi după retragerea din funcţia de protopop.
Apoi, pr. Cristian Baciu, consilierul administrativ bisericesc, a citit hotărârea Adunării Eparhiale cu privire la numirea noului protopop, Alexandru Constantin Ciui, moment urmat de hirotesirea acestuia de către IPS Mitropolit Andrei, care l-a ridicat, apoi, şi la rangul de iconom stavrofor.
Părintele Alexandru Constantin Ciui este de trei ani paroh la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din cartierul clujean Dâmbul Rotund, unde desfăşoară o activitate intensă cu grupul parohial de tineret. Înainte a slujit timp de şapte ani în Parohia Nimigea din Protopopiatul Năsăud.
„Domnul Hristos ne învaţă, iar înţelepciunea noastră populară o exprimă printr-o frumoasă şi îndătinată sintagmă: «Pomul se cunoaşte după roade, iar omul se cunoaşte după fapte». De aceea, îngăduiţi-mi să nu spun astăzi ceea ce vom face împreună. Îmi iau angajamentul să continuăm ceea ce am început şi ceea ce s-a făcut în protopopiatul nostru, împreună cu dumneavoastră cu toţi şi cu credincioşii noştri. Cei care îndeplinim misiunea preoţească, aici, în Cluj, suntem conştienţi că avem o misiune dificilă. Ştim că slujim Biserica lui Hristos în capitala culturală, economică a Transilvaniei, păstorim în cel de-al doilea oraş ca mărime din ţară, şi implicit cei mai mulţi ortodocşi, şi facem parte din cel mai mare protopopiat din Arhiepiscopia noastră. Eu înţeleg că avem de păstorit mai mulţi copii, adolescenţi şi mai mulţi tineri, iar aceasta este o bucurie şi Îl rog pe Dumnezeu să mă ajute să pot împlini această misiune”, a spus protopopul Alexandru Constantin Ciui.
La final, IPS Mitropolit Andrei a remarcat că atunci când l-a ales pe părintele Alexandru Ciuc pentru funcţia de protopop, a avut următoarele criterii: „Întâi de toate este un preot râvnitor, iar în al doilea rând are această înclinare înspre a lucra cu tineretul. Lor le predăm steagul pe viitor. Ne dorim ca din experienţa amară a celor din Apus să învăţăm noi, să nu ne rămână bisericile goale. În al treilea rând, m-am orientat către părintele Alexandru Ciui observând că este echidistant, nu are preferinţe, vă iubeşte pe toţi în aceeaşi măsură. Nu are preferinţe faţă de nimeni. Acestea ne-au determinat ca să îl numim protopop”.