„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Un nou seminar de formare continuă pentru preoți, în Arhiepiscopia Sibiului
La Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, a avut loc în perioada 3-5 iulie un nou seminar de formare continuă pentru preoţii din Arhiepiscopia Sibiului. Tema acestei întâlniri de la Sâmbăta de Sus a fost „Pastoraţia copiilor şi tinerilor”. Următorul seminar de formare continuă pentru preoți va avea tema „Proiectele de economie socială în parohie”.
Seminarul de la mănăstirea aflată la poalele Munţilor Făgăraş a fost organizat de Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul de Formare Continuă şi Misiune. Au fost prezenţi 16 preoţi de la parohii din judeţele Sibiu şi Braşov, care au avut posibilitatea să asculte prezentările invitaţilor şi să discute pe tema întâlnirii.
Au vorbit participanților prezenţi părintele Ilarion Mâță de la Parohia Hârja, judeţul Bacău și președinte al Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, medicul psihiatru Andrei Pătrîncă din Sibiu şi protopopul de Făgăraş I, Marius Corlean, împreună cu preoteasa Natalia Corlean, implicați în numeroase proiecte pentru copii și tineri.
Discuţiile de la seminarul de formare continuă de la Sâmbăta de Sus, s-au axat pe conţinuturi tematice precum diagnoza tinereţii contemporane, provocarea Ortodoxiei la adresa tinerilor, mesajul Evangheliei spus tinerilor, soluţii și proiecte pastorale în lucrul cu tinerii. A fost detaliată importanța voluntariatului în misiunea socială a Bisericii, rolul echipei pluridisciplinare în pastorația copiilor și tinerilor și s-au prezentat aspecte legate de organizarea unui centru de zi pentru copii cu risc de abandon școlar și excluziune socială în parohie. Totodată, părintele Ilarion Mâță a prezentat câteva modele de organizare a unei școli de vară la nivelul parohiei.
Biserica și tinerii, în actualitate
Medicul psihiatru Andrei Pătrîncă a abordat câteva subiecte din sfera psihologiei, precum importanța imaginii sănătoase de sine și a construirii acesteia, în dezvoltarea copiilor, și fenomenul depresiei la copii și tineri.
„Tema este foarte relevantă pentru prezent. S-a discutat modul în care Biserica se poate apropia de tineri şi copii, categoriile de credincioşi care necesită o pastoraţie aparte în contextul zilelor noastre. Metodele pastorale prezentate de referenţi şi de preoţii prezenţi au fost dezbătute, s-a creat comuniune și dialog între participanţi şi s-au subliniat o serie de metode oportune pentru lucrul cu tinerii în parohie”, a spus coordonatorul Departamentului de Formare Continuă, Alexandru Dădîrlat.
Următorul seminar de formare pentru preoții din Arhiepiscopia Sibiului va avea loc în perioada 17-19 iulie, cu tema „Proiectele de economie socială în parohie”, și va avea loc tot la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov.