„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Vernisajul expoziției „Tezaur – Episcopia Tulcii”, la Alba Iulia
La Museikon, în Alba Iulia, a avut loc vineri, 16 februarie, vernisajul expoziției de obiecte sacre „Tezaur – Episcopia Tulcii”, organizată în parteneriat de Episcopia Tulcii, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. La eveniment au fost prezenți Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, și Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii.
În deschiderea evenimentului, Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Unirii, a rostit un cuvânt de bun venit, apoi IPS Arhiepiscop Irineu a vorbit despre importanța patrimoniului sacru pentru afirmarea identității etnice și spirituale.
„De câte ori mă aflu într-un muzeu bisericesc sau în faţa unei colecţii de artă sacră, mă gândesc cu bucurie la nobleţea poporului nostru, care descinde din dacii romanizaţi şi care are o vieţuire neîntreruptă pe pământul vechii Dacii. Acest popor n-a încetat a dăinui chiar în epoca năvălirilor barbare, iubind cu ardoare pe Hristos-Mântuitorul şi spaţiul autohton. Avem multe dovezi arheologice, filologice şi istorice, care ne conving că suntem locuitori stabili pe acest pământ străbun. Într-un mod asemănător, obiectele din patrimoniul nostru creştin (veşminte bisericeşti, vase liturgice, icoane ş.a.) ne arată că noi, românii, suntem creştini din vremuri străvechi. Totodată, suntem creatori şi păstrători de valori spirituale, care atestă ingeniozitatea, gustul pentru frumos şi evlavia neamului românesc”, a spus IPS Arhiepiscop Irineu.
În continuare, PS Episcop Visarion Al Tulcii a subliniat, în mesajul său, importanța istorică a Eparhiei pe care o păstorește: „Străveche provincie românească, Dobrogea a cunoscut de-a lungul istoriei o plurivalență culturală brăzdată de influențe ale civilizațiilor greacă, romană, bizantină, otomană și română. Păstrătoare a unui bogat, variat și scump tezaur spiritual, Episcopia Tulcii, așezată în nordul Dobrogei pe locul unor vechi scaune episcopale, are bucuria de a prezenta o parte din valorosul ei patrimoniu de obiecte de cult iubitorilor de frumos, de migală și de spiritualitate ortodoxă și românească. Aceste artefacte care probează în timp credința, speranța și dragostea făuritorilor, dar și a donatorilor lor, constituie astăzi un reper cultural și artistic ce se cere apreciat la justa lui valoare, dar și un imbold pentru contemporani în prețuirea trecutului și valorificarea lui pentru prezent, ca și pentru viitor”.
Ana Dumitran, muzeograf coordonator al Museikon, și Alexandru Chituță, muzeograf în cadrul Muzeului Brukenthal, au făcut câteva aprecieri de ordin istoric și artistic cu privire la obiectele prezentate în expoziție. Un cuvântul de felicitare din partea oficialităților județene a fost transmis de Dumitru Fulea, vicepreședintele Consiliului Județean Alba. Această expoziție aduce în fața publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericești reprezentative pentru trei secole (XVIII, XIX, XX) și pentru aria culturală și confesională a Dobrogei de Nord, conform Arhiepiscopiei Alba Iulia.