„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Vernisajul primei expoziții a secției de Artă Sacră a facultăţii albaiuliene, la Museikon
Miercuri, 30 ianuarie, la Muzeul icoanei și al cărții vechi din Alba Iulia, Museikon, a avut loc prima expoziție temporară a secției de Artă Sacră din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, intitulată „Mozaikon”.
În cadrul prezentării, au fost expuse 15 lucrări de mozaic, pictură pe pânză și aplicații la cursul de istoria artei, realizate de către studenții anului I din cadrul secției de Artă Sacră.
Cu ocazia acestui eveniment important pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din orașul Marii Uniri, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent, la Muzeul icoanei și al cărții vechi, Museikon. Ierarhul a admirat, cu acest prilej, lucrările expuse, adresând felicitări studenților și profesorilor din cadrul secției de Artă Sacră pentru operele de artă pe care le-au realizat.
A urmat vernisajul expoziției temporare a secției de Artă Sacră din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. La eveniment au luat parte numeroși oaspeți și invitați. S-au aflat de față coordonatorii expoziției, respectiv Sorin Albu, Ioana Popa (profesori în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca) și Ana Dumitran (muzeograf în cadrul Muzeului icoanei și al cărții vechi din Alba Iulia, Museikon).
Sorin Albu și Ana Dumitran au prezentat etapele care au stat la baza înființării secției de Artă Sacră, precum și obiectivele pe care profesorii și studenții din cadrul acesteia și le propun în viitor. De asemenea, dintre cei care au luat cuvântul s-a aflat şi părintele Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, care a adresat mulțumiri și felicitări tuturor colaboratorilor, cadrelor didactice și studenților pentru activitatea desfășurată, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Proiectul Museikon a revitalizat o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia, în cadrul unui parteneriat încheiat între Consiliul Judeţean Alba, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul Universităţii din Bergen (Norvegia). Proiectul Museikon este finanţat în cadrul Programului „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014. Cei patru parteneri au adus la un loc o clădire monument-istoric, două dintre cele mai valoroase colecţii de artă veche românească din ţară şi cunoştinţe de specialitate.
Proiectul Museikon a prevăzut conservarea și restaurarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, restaurarea a 52 icoane clasate dintre care 49 de icoane de fond, trei icoane de tezaur și restaurarea a 15 cărți românești vechi, cu scopul de a face parte din expoziția permanentă, clasarea a peste 2.500 bunuri culturale și digitizarea întregii colecții.
Oferta culturală cu care Museikon se adresează publicului constă în: expoziție permanentă, în care pot fi admirate circa 100 de obiecte de artă (icoane pe lemn și sticlă, carte veche românească și străină, diverse piese de cult), parte din ele aparținând tezaurului cultural național; expozițiile temporare (cu rol de promovare a colecției și a artiștilor contemporani); un spațiu al experienței (atelierul tipografic și cel de pictură); o arenă de dezbatere a istoriei locale și naționale.