„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Victimele tragediei din Colectiv, comemorate la Cluj-Napoca şi Alba Iulia
La îndemnul Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, sute de tineri alături de preoţii clujeni s-au adunat marţi seara în Piața Avram Iancu din faţa Catedralei Mitropolitane pentru a se ruga pentru cei 32 de tineri care au murit în urma incendiului din clubul din Bucureşti.
La Alba Iulia a avut loc un eveniment în memoria tinerilor morţi în incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti, la care au participat aproximativ 1000 de persoane.
În ziua în care o mare parte dintre tinerii care au murit în incendiul de la clubul bucureştean au fost înmormântaţi, la Cluj-Napoca a fost oficiată în faţa Catedralei Mitropolitane slujba de Parastas. Slujba a fost oficiată de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor format din zeci de preoţi şi diaconi, la care s-au adăugat şi elevii seminarişti de la Seminarul Teologic Ortodox clujean, precum şi studenţii Facultăţii de Teologie. Numeroşi credincioşi clujeni s-au alăturat soborului slujitor, rostind împreună cu aceştia rugăciunile cuvenite.
IPS Mitropolit Andrei a dorit să transmită familiilor greu încercate compasiunea și sprijinul său și al credincioșilor pe care îi păstorește: „Sfântul Apostol Pavel, în «Epistola către evrei» în capitolul 13, versetul trei, ne zice aşa: «Să suferiţi împreună cu cei ce suferă». De câteva zile o suferinţă cumplită îi încearcă pe părinţii tinerilor care au murit în catastrofa de la Bucureşti. În seara aceasta, zi în care cei mai mulți dintre ei au fost înhumați, am oficiat această rugăciune, acest Parastas, în semn de compasiune pentru părinți și pentru toți cei dragi ai lor. Pentru cei plecaţi ne-am rugat lui Dumnezeu să le facă parte de odihnă. Este foarte greu să îţi explici de ce s-a întâmplat acest lucru. Înţeleptul Solomon, gândindu-se la moartea unui om tânăr, în
Ierarhul a mai adăugat că „rugăciunea, compasiunea, dragostea, înţelegerea, acestea sunt necesare în momente cum sunt cele pe care le trăiesc cei care şi-au pierdut copiii în clubul Colectiv din Bucureşti. Noi, cu tinerii noştri, cu credincioşii noştri, ne rugăm Tatălui ceresc să le facă parte de odihnă în împărăţia sa”.
Eveniment la Alba Iulia, în memoria victimelor
Marți seara, la Alba Iulia a avut loc un eveniment în memoria tinerilor morţi în incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti, la care au participat aproximativ 1000 de persoane. Participanții, în mare majoritate elevi și studenți, au răspuns chemării publice a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia, de a se ruga pentru victimele acestei tragedii și de a-i sensibiliza pe locuitorii municipiului.
Evenimentul a început la Catedrala Reîntregirii, cu un moment de rugăciune, şi a continuat cu un marș, care a traversat parcul Cetății și a continuat până la Monumentul Eroilor de pe Bulevardul Transilvaniei.
Slujba de la Catedrală, oficiată de un sobor de cinci preoţi, a fost săvârșită pentru pomenirea celor plecați la cele veşnice, dar şi pentru cei care suferă atât de mult în aceste zile, mulți dintre ei zbătându-se între viaţă şi moarte, în mai multe spitale.
La slujbă au asistat 15 preoţi şi cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, care, împreună cu participanţii, au îngenuncheat şi s-au rugat împreună pentru sufletele celor morţi în incendiu, dar şi pentru sănătatea răniţilor.
Coloana, care a pornit de la Catedrală, având în față zece tineri cu steaguri tricolore, a traversat o parte a orașului în tăcere, până la Monumentul Eroilor, participanții purtând lumânări aprinse în mâini.
Părintele Teofil Slevaş, protopop al Alba Iuliei, a spus în cuvântul de la finalul slujbei că acest eveniment a transformat Catedrala Reîntregirii într-o catedrală a iubirii, a durerii, dar şi a luminii. Prin prezența multora dintre locuitorii orașului, ei au alcătuit o inimă mare, în care s-a regăsit compasiunea, preţuirea, dar şi credinţa că aceia care nu mai sunt aici, devin fii ai luminii dumnezeieşti prin rugăciunile rostite împreună, în Catedrală, dar și în alte părți din țară.
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a transmis că este alături de tinerii care au avut de suferit în regretatul eveniment din clubul Colectiv, unii dintre ei pierzându-şi viaţa, alţii fiind profund afectaţi fizic şi sufleteşte. Mai mult, ierarhul și-a exprimat solidaritatea sufletească cu familiile acestora, pe care le întăreşte cu cuvintele Domnului Iisus Hristos şi cu dragostea creştinească. De asemenea, se roagă ca Dumnezeu să îi binecuvânteze pe tinerii României și să îi ferească de ispite și primejdii.