„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Vizita Patriarhului Bisericii Ortodoxe din Siria (Necalcedoniene) în Maramureș
Reprezentanţii Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului au salutat prezența în Maramureş a Preafericirii Sale Ignatius Aphrem II, Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Siria (Necalcedoniene). În cadrul vizitei, ierarhul a participat la lansarea volumului tipărit de Editura „Proema” din Baia Mare, intitulat „Mărgăritare risipite. O istorie a literaturii şi ştiinţelor siriace”, lucrare a Sanctităţii Sale Ignatius Aphram I Barsoum, patriarh ortodox al Antiohiei şi Întregului Est în perioada 1933-1957.
Prezenţa în Maramureş a Preafericirii Sale Ignatius Aphrem II, Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Siria (Necalcedoniene) s-a datorat tipăririi la Editura „Proema” din Baia Mare, prin grija managerului editurii, Alexandru Peterliceanu, şi a lui Emanuel Peterliceanu, a cărţii „Mărgăritare risipite. O istorie a literaturii şi ştiinţelor siriace”, scrisă Sanctitatea Sa Ignatius Aphram I Barsoum, patriarh ortodox al Antiohiei şi Întregului Est în perioada 1933-1957.
Preafericirea Sa Ignatius Aphrem II a fost însoţit în vizita în Baia Mare de încă trei înalţi ierarhi: Theophilos George Saliba, Arhiepiscop al Muntelui Libanului şi Tripoli, Selwanos Boutros Al-Nehmeh, Arhiepiscop de Homs, Hama şi Environs, Thimotheos Matta Al Khoury, Patriarh Vicar al Damascului, şi de Înalt Rev. Raban Fr. Joseph Bali, secretarul patriarhal şi director al Centrului Media.
Lansarea cărţii a avut loc la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, în prezenţa prefectului Vasile Moldovan şi mai multor personalităţi culturale băimărene.
Cuvinte de salut ocazionate de prezența acestor ierarhi au fost rostite de prefectul Vasile Moldovan, de pr. dr. Cristian Ştefan, consilier cultural al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care a transmis salutul şi urarea de bun venit din partea Preasfinţitului Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, de arhim. dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, de protos. dr. Bendict Vesa, secretar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, de conf. univ. dr. Vasile Timiş, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, de dr. ing. Cristian Anghel, consilier judeţean şi preşedintele comisiei de relaţii externe.
Despre cartea „Mărgăritare risipite. O istorie a literaturii şi ştiinţelor siriace” a vorbit prof. dr. Terezia Filip, consilier editorial al Editurii „Proema”, iar moderatorul evenimentului a fost Alexandru Peterliceanu. Traducerea cărţii în limba română a fost apreciată, în cadrul întâlnirii, ca fiind un reper cultural de mare valoare, cu o contribuţie esenţială în cunoaşterea culturii şi a religiei necalcedoniene din Orient.
Cu această ocazie, Preafericirea Sa Ignatius Aphrem II, Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Siria (Necalcedoniene) a făcut o sinteză a tradiţiilor culturale din ţara sa, a prezentat Biserica pe care o conduce şi răspândirea ei în lume, a vorbit despre condiţiile grele pe care le îndură creştinii ortodocşi din Siria, „sute dintre ei plătind cu viaţa ca adepţi ai vieţii creştine, mulţi dintre ei fiind încă răpiţi de grupări proislamice, despre care nu se mai ştie nimic, între ei fiind şi doi mitropoliţi.
Programul vizitei Patriarhului siriac a mai cuprins o întâlnire la Primăria Sighetu Marmaţiei şi vizita la Cimitirul Vesel din Săpânţa, după care delegaţia însoţitoare s-a deplasat la Aeroportul din Satu Mare pentru a se întoarce în Siria, conform Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.