„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Vizite pastorale în mai multe parohii din Protopopiatul Câmpeni
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat pe meleagurile Munților Apuseni, unde a participat evenimentele liturgice din viața comunităților monastice și a comunităților parohiale din Țara Moților. Pe lângă celebrările euharistice prilejuite de sărbătoarea Sfântului Ilie, la Mănăstirea Albac, și Duminica a VIII-a după Rusalii, în Parohia Ocoale, IPS Arhiepiscop Irineu a efectuat vizite pastorale în mai multe parohii din Protopopiatul Câmpeni.
Prima parohie în care a poposit IPS Arhiepiscop Irineu a fost Abrud-Sat. Biserica parohială de aici poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construcția începând în anul 1784, fiind finalizată și sfințită în anul 1787. În istoricul bisericii se menționează că biserica a fost construită în locul unei biserici de lemn, care a fost strămutată în județul Hunedoara, comuna Buceș. De această localitate se leagă și numele eroilor naționali, Horea, Cloșca și Crișan, care au fost arestați într-o casă de pe teritoriul parohiei în noaptea de Anul Nou dintre anii 1784-1785.
Mai departe, ierarhul a vizitat Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Parohia Valea Dobrii. Înființată la finele anului 2004, parohia a reușit în să ridice un nou locaș de închinare pentru nevoile spirituale ale credincioșilor din satele aparținătoare: Aronești, Dealu Muntelui, Gănești, Gârde-Sus, Lunca Largă, Nămaș, Novăcești, Păștești, Perjești, Poi, Trișorești și Țărănești. În prezent, în proximitatea bisericii, se efectuează lucrările de construcție a unei capele mortuare.
În continuare, IPS Arhiepiscp Irineu a ajuns în Parohia Gîrde-Bistra. În luna martie a anului 2006 au început lucrările de construcție a bisericii cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”. Din luna martie până în luna octombrie, s-a construit biserica din cărămidă, în formă de cruce cu o lungime de 18 metri și o lățime de opt metri. În anul 2014, biserica a fost împodobită cu veșmântul picturii, realizat în tehnica fresco de către pictorul bisericesc Emanuel Bumb. Târnosirea locașului de închinare a avut loc în 13 septembrie 2015, slujba fiind oficiată de către IPS Arhiepiscop Irineu.
Ultima parohie vizitată de ierarh a fost Mușca. Biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost construită între anii 1810-1814, pe temelia vechii biserici de lemn, din care se mai păstrează o grindă, cu pictură pe ea, încorporată în construcția scării de la turn. Pictura edificiului religios este pe pânză aplicată pe întreaga suprafață a bolții, care este din grinzi groase și a fost executată de zugravii Şpan Gheorghe din Lupşa şi Nicolae din Valea Lupșii între anii 1824-1827. Tot atunci s-au pictat și pereții laterali, dar din această pictură nu s-a păstrat nimic. În anul 1965 s-au repictat pereții laterali de pictorul Mihon Emil din Câmpeni, în stil neobizantin. Între anii 1996-1997 a fost restaurată pictura de pe bolta bisericii şi pictorul Daniel Prihoancă a pictat în frescă pereţii laterali, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.