„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Volum despre istoria realizării Coloanei Infinite, lansat la Petroşani
Istoria realizării Coloanei Infinitului a fost reconstituită în volumul lansat la Petroşani de Asociaţia PetroAqua, din localitate, cartea prezentând corespondenţa purtată între sculptorul Constantin Brâncuşi şi inginerul Ştefan Georgescu Gorjean, cel care a coordonat realizarea operei de artă din punct de vedere tehnic, la Atelierele Centrale Petroşani. Lansarea volumului „Caietele PetroAqua - istoria realizării Coloanei Infinite” a avut loc joi, 18 februarie, în Sala de marmură a Primăriei Petroşani, fiind dedicată împlinirii a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Manifestarea a fost completată cu o expoziţie de filatelie şi o expoziţie de 24 de fotografii cu istoria ridicării Coloanei Infinitului, conform Agerpres.
Intitulat „Caietele PetroAqua - istoria realizării Coloanei Infinite în Atelierele Centrale Petroşani”, volumul de 100 de pagini este semnat de Ovidiu Rizopol şi include un capitol special dedicat scrisorilor schimbate între Constantin Brâncuşi şi inginerul Georgescu Gorjean, în perioada august-noiembrie 1937, atunci când Coloana Infinitului a fost turnată în fontă la Petroşani.
„Am scos un caiet cu istoria realizării Coloanei Infinite la Atelierele Centrale Petroşani, în anul 1937, din elemente turnate în fontă. În acest Caiet derulăm toată istoria modului cum s-a realizat, transportat şi montat Coloana la Târgu Jiu. Publicăm, în premieră, absolut toată corespondenţa între Constantin Brâncuşi şi Ştefan Georgescu Gorjean - care a fost inginerul şef al Atelierului şi care a avut concepţia tehnică a realizării Coloanei”, a declarat Ovidiu Rizopol, conform Agerpres.
Alături de varianta olografă este publicată şi varianta tipărită. Pe lângă istoria realizării Coloanei Infinitului, volumul prezintă şi contextul în care a fost posibil acest lucru, în Valea Jiului. „Tratăm Valea Jiului în perioada interbelică, în care arătăm industria, pregătirea profesională, cultura. Nu întâmplător Brâncuşi a ajuns să facă aici Coloana Infinitului. Valea Jiului era o zonă extrem de industrializată şi extrem de deschisă”, a spus autorul volumului. În volum sunt incluse 24 de fotografii realizate în anul 1937 la Târgu Jiu, de Ştefan Georgescu Gorjan, în care sunt redate, cronologic, etapele de montaj ale Coloanei Infinitului - de la fundaţie la ultimul element. „Elementele, care au câte 1,80 m - sunt de înălţimea unui stat de om. Ele sunt realizate din fontă şi apoi sunt trase pe un cadru de oţel”, a explicat Rizopol, conform Agerpres.