„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Volum omagial apărut la Sibiu dedicat preotului Simion Săsăujan
La Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului a apărut recent volumul omagial „Preot Simion Săsăujan, o viață închinată Bisericii”. Volumul aduce cinstire părintelui Simion Săsăujan, ajuns la vârsta de 80 de ani, un vrednic slujitor peste două decenii în comunitatea din cartierul sibian Valea Aurie și care, după 1989, a făcut pionierat în domeniul asistenței sociale din oraș.
Părintele Simion Săsăujan conduce de mai bine de 24 de ani Asociația filantropică „Sfântul Nicolae” din Sibiu prin care copiii din cartierul Valea Aurie primesc an de an ajutorul atât de necesar pentru a crește așa cum se cuvine. Încă din primii ani de după evenimentele din decembrie 1989, asociația condusă de părintele Simion Săsăujan a făcut pionierat în domeniul asistenței sociale din Sibiu. Generații întregi au beneficiat de sprijinul asociației de lângă Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, ctitorie a părintelui Simion Săsăujan, locul unde s-au format numeroși teologi și asistenți sociali.
Și în prezent, în Centrul de zi al asociației sunt ajutați copii din cartier pentru a își îmbunătăți rezultatele la învățătură, primesc hrană caldă și participă la diferite activități educative și catehetice.
Volumul apărut acum la Sibiu sub coordonarea preotului Mihai Săsăujan, fiul părintelui Simion Săsăujan, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, evidențiază activitatea pastoral-misionară și social-filantropică desfășurată în toți acești ani în cartierul Valea Aurie ca un model pentru toți preoții și oamenii Bisericii implicați în ajutorarea semenilor prin diverse lucrări.
„Socialul și liturgicul trebuie să alcătuiască o unitate. Nu există decât o singură Liturghie, o singură participare la iubirea Sfintei Treimi, un singur dialog de iubire între Dumnezeu și om care cuprinde toate aspectele vieții noastre. Așadar, milostenia nu reprezintă o faptă bună oarecare, una dintre multele pe care, săvârșindu-le, ne câștigăm vreun merit sau o vrednicie înaintea lui Dumnezeu, ci ea este însușirea și gustarea vieții celei noi a lui Hristos, care ne preschimbă și preface ontologic pe fiecare dintre noi. Intrat în acest circuit al iubirii jertfelnice a Sfintei Treimi, omul simte că toate sunt daruri și că ele trebuie întoarse Dăruitorului și înțelege, prin smerenie, că nu face nimic altceva decât «ceea ce este dator să facă» (Luca 17, 10). Se poate spune că milostenia unită cu smerenia este un mod de viață, și anume este modul de viață al comuniunii noastre cu Hristos”, subliniază Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în prefața lucrării.
„Tinerețea sa duhovnicească”
Portretul de slujitor desăvârșit al Sfântului Altar și de misionar asiduu în rândul credincioșilor păstoriți este creionat în cuvinte omagiale scrise în volum de pr. prof. univ. dr. Ioan C. Teșu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, respectiv de pr. prof. univ. dr. Mihai Săsăujan.
În primul cuvânt omagial, intitulat „Părintele Simion Săsăujan, chip al iubirii jertfelnice și al dăruirii desăvârșite”, părintele profesor Ioan C. Teșu evidențiază virtuțile părintelui Simion Săsăujan care l-au așezat în rândul preoților de seamă ai Bisericii noastre.
„Întreaga sa viață s-a aflat, mai presus de toate, sub semnul chemării din partea lui Dumnezeu, al vocației asumate și al răspunsului pe care l-a dat cu înaltă responsabilitate. Iar din acestea izvorăște tinerețea sa duhovnicească, chiar și acum, la împlinirea vârstei binecuvântate de 80 de ani sau, mai bine spus, acum mai mult decât oricând. (…) Constituția sa fizică ascetică te duce, parcă, în lumea nevoitorilor, a acelor oameni ai lui Dumnezeu care L-au căutat și L-au aflat pe Părintele Cel Ceresc și, ca urmare, și-au trăit întreaga lor existență în dialogul rugăciunii cu El. (…) În același timp, Părintele Simion este un om al frumosului și al profunzimii spirituale”, spune părintele Teșu.
În al doilea cuvânt omagial, părintele Mihai Săsăujan prezintă viața și activitatea tatălui său, precum și structura volumului. În cei 50 de ani de slujire ca preot paroh, părintele Simion Săsăujan a dat dovadă că viața sa aparține lui Hristos și semenilor.
„Este o carte de suflet scrisă de un preot care și-a închinat viața întreagă Bisericii lui Hristos, expresie pe care și-a dorit-o foarte mult și în titlul cărții sale. Un preot care, imediat după hirotonia sa în treapta preoției, în anul 1966, a început să dăruiască pe parcursul următorilor 50 de ani, tot ce a avut mai bun sădit de Dumnezeu în ființa sa, familiei sale și a familiei lărgite a credincioșilor săi, în trei parohii: în satul Mihăileni, județul Sibiu (1966-1971), în orașul Agnita, județul Sibiu (1971-1990) și în orașul Sibiu (1990-2016)”, arată părintele Mihai Săsăujan.
Liturghie și filantropie
În a doua parte a lucrării, cititorii vor găsi informații, fotografii și documente despre ctitorirea și construirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Valea Aurie, dar și despre înființarea și activitățile Asociației „Sfântul Nicolae”, ambele ctitorite și îngrijite de părintele Simion Săsăujan.
Parohia Valea Aurie a fost înființată la 12 mai 1990, iar piatra de temelie pentru biserică a fost așezată pe 22 iulie 1990. Până în 1993, slujbele religioase au fost oficiate într-o biserică provizorie, de lemn. Lucrările de construcție au avut loc în perioada 1993-2010. În 24 mai 2010 locașul de cult a fost târnosit de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
În anul 1995, preotul Simion Săsăujan, a înființat Asociația filantropică „Sfântul Nicolae”. Până în anul 2000, activitățile asociației nu au fost instituționalizate, ci au avut caracter temporar, de scurtă durată. După anul 2000, când slujbele religioase au fost oficiate în biserică, demisolul locașului de cult a devenit spațiu pentru activitățile asociației. În 24 mai 2006 avea să se pună piatra de temelie pentru un centru social, finalizat în anul 2011. Partea superioară a clădirii, unde s-au amenajat spații pentru îngrijirea vârstnicilor, a fost finalizată în 2016. În același an avea să fie sfințit acest centru al asociației.
Între proiectele desfășurate de Asociația „Sfântul Nicolae” amintim: „Să oferim copiilor iubire”, „Sprijin și asistență pentru Copil și Familie”, „Servicii cu caracter primar și de suport pentru persoane vârstnice - «Masa pe roți»”, „Împreună pentru un zâmbet de copil”.
Volumul se încheie cu prezentarea familiei părintelui Simion Săsăujan, a ctitorilor și sprijinitorilor Asociației „Sfântul Nicolae”.