„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Volume lansate de Editura Renaşterea la „Gaudeamus”, Cluj-Napoca
La cea de a XVII-a ediţie a Târgului de Carte „Gaudeamus” din Cluj-Napoca, Editura Renaşterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a lansat volumele „Mai aproape de Hristos”, al Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi „Muntele Athos. Istorie şi înnoire în paradisul monahilor”, de Graham Speake.
Volumul „Mai aproape de Hristos”, al IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a fost prezentat de directorul Editurii Renaşterea, pr. Cătălin Pălimaru, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, Preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), şi prof. univ. dr. Ilie Rad din cadrul catedrei de Jurnalism a UBB.
„Este un volum care include toate editorialele apărute în Revista «Renaşterea» şi câteva studii şi alocuţiuni publicate în revista Mitropoliei noastre. Este un volum care reliefează activitatea publicistică a Mitropolitului nostru şi care reflectă preocupări pastorale, atitudini faţă de provocările timpului, reflecţii teologice sau duhovniceşti”, a spus pr. Cătălin Pălimaru.
„În societatea de astăzi, în lumea de astăzi, ceea ce trebuie să redescoperim este această slujire, ca orientare constantă a noastră de a ne apropia faţă de celălalt”, a spus pr. prof. dr. Ioan Chirilă, care a făcut apoi referire la semnificaţia titlului ales pentru carte, „Mai aproape de Hristos”, ce ar putea avea „mai multe paliere de accepţiune”, care vor fi întâlnire de cititori, pe parcursul lecturii. „Nu este o întâlnire cu textele declarative, textele sunt o încununare a efortului personal, a celui care cârmuieşte Eparhia şi Mitropolia noastră, iar «Mai aproape de Hristos» porneşte mai întâi de la experienţa personală, apoi, prin slujirea teologiei”, a spus pr. prof. dr. Ioan Chirilă.
Prof. univ. dr. Ilie Rad, de la Catedra de Jurnalism a UBB, a remarcat faptul că IPS Mitropolit Andrei este „un om de acţiune. Ştiam ce a făcut la Alba Iulia, ce ctitorii are: Facultatea de Teologie şi alte construcţii cu destinaţie religioasă, ştiam ce a făcut la Cluj, am vizitat Facultatea de Teologie şi am fost uluit că într-un timp atât de scurt s-a făcut un campus teologic de nivel occidental”, între aceste activităţi adăugându-se şi aceea de scriitor a numeroase cărţi şi studii.
Cu privire la articolele cuprinse în volumul „Mai aproape de Hristos”, prof. dr. Ilie Rad a spus că acestea ating o problemă fundamentală: secularizarea, îndepărtarea de Hristos a lumii contemporane. Profesorul a remarcat faptul că a fost impresionat de modul în care a fost cultivată memoria ierarhilor predecesori, de către IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, precum şi a altor figuri importante ale teologiei, precum Nicolae Steinhardt. IPS Mitropolit Andrei a fost elogiat de către prof. dr. Ilie Rad pentru modul în care foloseşte citate, atât din Biblie, cât şi din numeroşi autori importanţi, între care Eminescu, Blaga, pr. Dumitru Stăniloae, Ioan Aurel Pop, pentru a-şi ilustra ideile.
Călătorie iniţiatică la Athos
Cartea „Muntele Athos. Istorie și înnoire în paradisul monahilor”, de Graham Speake, a fost prezentată de conf. univ. Ion Cârja de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Babeș Bolyai”.
„Publicarea în traducerea românească a acestei cărţi este un fapt meritoriu, cel puţin din câteva motive. În primul rând avem de a face cu o lucrare care se adresează atât specialiştilor cât şi publicului larg; o lucrare care a preferat, în locul spiritului erudit, specific unei lucrări de specialitate, o manieră mai accesibilă, apropiată de profilul unui eseu, fără ca prin aceasta să scadă sub aspectul preciziei şi al rigorii. Graham Speake ne oferă prin cartea sa o monografie istorică şi, în acelaşi timp, o mărturisire a traseului pe care l-a parcurs el însuşi în direcţia Ortodoxiei pe care a descoperit-o în călătoriile sale succesive la Sfântul Munte şi la care s-a convertit. În textul cărţii, cele două planuri interferează, informaţia istorică amestecându-se cu constatările personale ale autorului, ceea ce îi dă o notă suplimentară de savoare şi garantează plăcerea şi accesibilitatea lecturii”, a spus prof. dr. Ion Cârja care a dorit, la final, să felicite pe traducător, ierom. Nectarie Dărăban, şi Editura Renaşterea pentru publicarea acestui volum.
IPS Mitropolit Andrei, la final, a dorit să facă o legătură între cele două volume prezentate, amintind că în anul 1990 a ieşit pentru prima dată din ţară, pentru a merge la Sfântul Munte Athos, unde l-a întâlnit pe Sfântul Paisie Aghioritul. Acesta i-a spus că de un singur lucru trebuie aibă grijă: „Să aveţi grijă de Biserica aceasta! Să aveţi grijă de apropierea lumii de biserică”. IPS Mitropolit Andrei a subliniat faptul că atât athoniţii cât și clericii „sunt conştienţi că fără Hristos nimic nu se poate”, iar apropierea oamenilor de Hristos este posibilă, chiar şi într-o lume din ce în ce mai secularizată.