„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Volumul „Patriarhul meu” de Bartolomeu Valeriu Anania, la Editura Renaşterea
Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a lansat recent volumul „Patriarhul meu” de Bartolomeu Valeriu Anania. Cartea dedicată Patriarhului Justinian Marina, apărută sub semnătura vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, a fost îngrijită de pr. Bogdan Ivanov şi a apărut în contextul „Anului omagial Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” în Patriarhia Română.
Volumul „Patriarhul meu” este format dintr-o serie de 12 texte scrise de-a lungul timpului de către Bartolomeu Valeriu Anania, în care este surprinsă personalitatea Patriarhului Justinian, precum şi relaţia pe care acesta a avut-o cu ierodiaconul Bartolomeu. În Cuvântul înainte al cărţii, pr. Bogdan Ivanov a arătat că este necesar să fie aduse în lumina tiparului „personalități și vieți exemplare, și mai ales modele de ucenicii și iubiri admirabile, care au trecut demult proba timpului. O astfel de carte, alcătuită de la sine, este și volumul de față, care își propune să zugrăvească una din cele mai lungi și admirabile relații de ucenicie dintre patriarhul Justinian Marina și tânărul monah Bartolomeu Valeriu Anania, ierarhul de mai târziu. Întâlnirea dintre cei doi pornește din primele luni de slujire a tânărului patriarh, când Justinian avea de înfruntat un imens val de ură și neîncredere în interiorul Bisericii și se încheie în tumultuosul deceniu 8 al veacului trecut, când, prin plecarea lui din această lume se deschide un episod absurd și apăsător în istoria Bisericii noastre”.
În cadrul volumului, între cele 12 texte scrise de Bartolomeu Valeriu Anania, într-un interval de peste 50 de ani, se înscrie și un fragment dintr-un interviu pe care Arhimandritul Bartolomeu l-a dat părintelui Ioanichie Bălan, un text important, care oferă cititorilor posibilitatea de a lectura Testamentul Patriarhului Justinian, pe care părintele Bartolomeu îl deținea în copie, după cum arată pr. Bogdan Ivanov.
„Pentru titlul acestui volum, am ales expresia «Patriarhul meu», pe care Bartolomeu Valeriu Anania o folosește de trei ori pe parcursul acestor texte și prin care ilustrează perfect sentimentul adevăratei ucenicii, în care tristețile și bucuriile învățăcelului devin tristețile și bucuriile dascălului său”.
Bartolomeu Valereiu Anania îl prezintă pe Patriarhul Justinian în diferite situaţii şi ipostaze, conturând personalitatea acestuia într-o perioadă istorică foarte dificilă, cu decizii dificil de luat: „Cartea scoate în lumină două personalități puternice, care se admiră reciproc și care au înțeles că prietenia dintre ei trebuie pusă la temelia Bisericii, ca un exemplu de renunțare și sacrificiu. Din această perspectivă, ucenicia ierodiaconului Bartolomeu ocolește cu obstinație avantajele pe care le-ar putea obține din proximitatea pe care o avea lângă Patriarhul Bisericii, preferând să înfrunte greutăți, provocări, responsabilități, acuzații, calomnii și chiar închisoare, cu desăvârșita conștiință de a nu cere nimic pentru sine. Toate acestea sunt argumente care vin să întărească credibilitatea acestei mărturii și să aducă lumina pe care figura Patriarhului o merită, cu atât mai mult cu cât încă mai apasă nemeritata umbră roșie aruncată asupra lui Justinian de contemporanii săi”, arată pr. Bogdan Ivanov în Cuvântul înainte al cărţii.
Descriere autentică a Patriarhului Justinian
Volumul dedicat Patriarhului Justinian în contextul „Anului comemorativ Justinian Patriarhul” este „o mărturie de primă mână despre cel de-al treilea Patriarh al Bisericii (…) Mitropolitul Bartolomeu a oferit cea mai completă mărturie, cea mai vie și autentică descriere a bucuriilor și frământărilor acestei mari personalități a Bisericii”, arată pr. Bogdan Ivanov.
Cititorii au mai au posibilitatea de a vedea, în acest volum, peste 50 fotografii în care apar Patriarhul Justinian, ierarhi români și străini, precum și ierodiaconul și arhimandritul Bartolomeu. Fotografiile sunt din colecția personală de documente ale Mitropolitului Bartolomeu de la mănăstirea Nicula aflată sub patronajul și administrarea Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, conform pr. Bogdan Ivanov care a adăugat că „acest volum vine să confirme odată în plus faptul că întâlnirile dintre oameni stau sub semnul unei tainice lucrări a lui Dumnezeu. O astfel de tainică lucrare l-a adus și pe tânărul monah Bartolomeu, alungat din Clujul universitar și refugiat în Mănăstirea Bistrița vâlceană, în vecinătatea celui de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, alături de care a făcut istorie”.
În cadrul volumului, sub titlul „Patriarhul tinereţii mele”, cititorii găsesc şi mărturia Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, despre întâlnirea cu Patriarhul Justinian, care se afla în ultimii ani de viaţă. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei relatează şi despre întâlnirea, peste ani, cu Mitropolitul Bartolomeu, care avea un cult pentru Patriarhul Justinian.
„În 1973 eram la armată în Brăneşti. Nu ne-au dat drumul acasă, dar în sâmbăta Paștilor ne-au lăsat liberi. La Slujba Învierii l-am văzut ultima dată. Slăbise, şi când cădea îi tremura mâna. Dar statura îi era tot impozantă. Mult mai târziu, după ce a plecat la Domnul, l-am cunoscut de aproape pe Mitropolitul Bartolomeu Anania. Avea un adevărat cult pentru el şi se considera ucenicul lui, numindu-l «Patriarhul meu». Având şi darul deosebit al povestirii, relata o sumedenie de lucruri minunate despre Patriarhul Justinian.
Fiind anul omagierii lui, pentru că de 40 de ani a trecut la cele veşnice, din scrierile Mitropolitului Bartolomeu, Consilierul cultural al Arhiepiscopiei noastre, Părintele Bogdan Ivanov, a selectat o seamă de amintiri pe care le tipărim în această carte.
Mitropolitul Bartolomeu Anania i-a fost șef de cabinet, bibliotecar, îndeplinind și alte funcții. Cu simțu-i rafinat, a observat zbuciumul acestui mare patriarh, care, pe de o parte, își slujea cu toată credincioșia biserica, iar, pe de altă parte, era nevoit pentru a o apăra să facă acte de diplomație cu puterea comunistă”.
În cuprinsul cărţii, alături de textul „Patriarhul tinereţii mele”, semnat de IPS Mitropolit Andrei şi Cuvântul înainte semnat de pr. Bogdan Ivanov, cititorii vor găsi textele scrise de Bartolomeu Valeriu Anania, sub titlurile: „Amintiri despre Patriarhul Justinian”, „Întâlnirea cu Patriarhul Justinian”, „Cauza ascendenţei morale asupra lui Gheorghiu Dej”, „O strategie pe termen lung”, „Unitatea Sinodului și ecumenismul intern”, „Baza materială a Bisericii”, „Statutul de organizare și funcţionare al BOR”, „Școlile teologice. Biblia și Cazania”, „Reorganizarea atelierelor. Lupta pentru păstrarea locașurilor de cult”, „Mormântul de la Radu Vodă”, „În apărarea tradiţiei românești”, „Organizarea vieţii monahale”, „Preoţii în detenţie”, „Intuiţiile politice ale Patriarhului”, „Reîntregirea Bisericii”, „Prima canonizare a unor sfinţi români”, „Schimbarea de atitudine a puterii politice”, „Sfinţirea bisericii din Cermegești, ctitoria I.P.S. Patriarh Justinian”, „Duh nou în obștea patriarhală”, „Olivier Clément despre Biserica noastră”, „Sâmbăta Moșilor”, „Omagiu”, „Preafericirea Sa Patriarhul”, „De din vale”, „Patriarhia Română la 50 de ani”, „Justinian, părintele nostru”, „De vorbă cu Părintele Ioanichie Bălan” (fragment), „Din Memorii”, „Sub Patriarhul Justinian”, „Un Cadillac pentru patriarh”, „Căi ecumeniste”, „În India”, „În Etiopia”, „Moartea Patriarhului Justinian”.