„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
„Zile de Poveste” la Beclean și Spermezeu, Bistriţa-Năsăud
Proiectul „Zile de Poveste”, care se desfăşoară în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a fost iniţiat anul trecut de Asociaţia Tinerilor Creştin Ortodocşi Români (ATCOR) Cluj și are ca scop să ofere copiilor și tinerilor posibilitatea de a beneficia de experienţe generatoare de schimbări pozitive prin activități socio-educative desfășurate pe perioada unei zile.
O echipă de nouă voluntari ai unor asociaţii clujene, între care Asociaţia Tinerilor Creştin Ortodocşi Români (ATCOR) a organizat, pe 24 martie, un program cu activități pentru aproximativ 50 de copii și adolescenți de la Centrul pentru Protecția Copilului de la Beclean. Timp de mai multe ore voluntarii au interacționat cu copiii și adolescenții, prin jocuri de grup, i-au învățat să facă icoane litografiate, cu care au participat, ulterior, la Marșul pentru Viață. De asemenea, în 26 martie o altă echipă de voluntari, de data acesta din asociațiile ATCOR Cluj, Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi Români (ASCOR) Cluj și „Clujul pentru Viață” a organizat activități educative și recreative pentru 70 de elevi ai Școlii Gimnaziale din Spermezeu, judeţul Bistrița-Năsăud.
Voluntarii clujeni au fost invitați de directoarea Voichița Țermure încă de la sfârșitul taberei parohiale realizate în luna februarie la Spermezeu.
Voluntarii au organizat un program cu jocuri de grup, mai multe ateliere și o dezbatere despre castitate și responsabilitate în fața vieții. De data aceasta, voluntarii au pregătit următoarele ateliere: icoane litografiate, culinar (biluțe de salam de biscuiți), tras cu arcul, semne mimico-gestuale, cruciulițe și brățări din ață, autoapărare și un atelier de fotbal. Pe durata unei pauze în programul de activități, când elevii au avut parte de vizita oficială a Armatei, voluntarii au fost oaspeții părintelui Simion Buta și a preotesei, care i-au primit cu preparate culinare.
Apoi, Iustina Oprescu și Alexandra Teletin au organizat o dezbatere pentru elevii cei mai mari despre avantajele castității și a unei viziuni responsabile în perioada adolescenței și tinereții. Programul s-a încheiat cu jocuri de exterior și interior. Elevii s-au bucurat de program și așteaptă revenirea voluntarilor în mijlocul lor.
Până în prezent, în cadrul proiectului au fost organizate 19 astfel de „Zile de Poveste” în diverse parohii rurale și urbane, școli sau centre de copii din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.