„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Ziua Copilului sărbătorită în eparhii transilvane
Cu ocazia Zilei Copilului au avut loc mai multe evenimente dedicate celor mici, prilej cu care aceștia au primit daruri. Printre acțiunile organizate pentru copii s-au aflat „Festivalul Bucuriei”, în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și „Ziua Copilului în culori”, în Arhiepiscopia Alba Iuliei.
Elevii de la ciclul primar și gimnazial din cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, alături de preșcolarii de la Grădinița „Sfântul Stelian” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului au sărbătorit Ziua Copilului în cadrul unei manifestări intitulate „Festivalul bucuriei”. Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de pr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Ortodox și de economistul Sorin Câlea, consilierul economic al eparhiei, au vizitat copii și le-au oferit daruri. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe copii să își păstreze sufletul curat și să se pregătească să devină adulți bine pregătiți din punct de vedere intelectual și profesional.
„Să fiți exemple pentru ceilalți tineri din jurul vostru, să vorbiți frumos, să faceți fapte frumoase și lăudabile, să legați prietenii frumoase și să fiți pilde de credință. Eu cred că acest lucru îl vrea Dumnezeu de la voi”, a spus IPS Mitropolit Andrei.
În cadrul evenimentului, organizatorii au pregătit pentru preșcolari și elevi peste 600 de pachete cu daruri. De asemenea, copiii au susținut un program artistic format din cântece dedicate copilăriei, cântece patriotice, pricesne și poezii.
După amiază, sărbătoarea celor mici a continuat la Muzeul Mitropoliei Clujului, unde Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat un program artistic susținut de copii. Evenimentul a fost moderat de actrița Doina Dejica și pr. Vlad Ivanov, consilier cultural al eparhiei, iar alături de copii, părinți și cei apropiați, s-a aflat și Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a transmis un mesaj de felicitare atât copiilor cât și părinților.
„Ziua Copilului în culori” la Alba Iulia
Cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei s-a aflat în mijlocul celor peste o mie de copii ocrotiți în așezămintele sociale și în centrele educaționale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Și în acest an Asociația Filantropia Ortodoxă și Eparhia Alba Iuliei au organizat un eveniment dedicat copiilor, aflat acum la cea de-a XII-a ediție, intitulat „Ziua Copilului în culori. 1 iunie – Alba Iulia – Capitala Copiilor, Capitala Străjerilor Unirii”.
Copiii și tinerii, sosiți din întreg cuprinsul Arhiepiscopiei, îmbrăcați în costume au luat parte la slujba de Te-Deum, oficiată de IPS Arhiepiscop Irineu, în Catedrala Arhiepiscopală. La finalul momentului de rugăciune, IPS Arhiepiscop Irineu a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit celor mici despre istoria și importanța tricolorului românesc. Ierarhul a amintit de entuziasmul mulțimilor care se îndreptau, în 1918, spre Alba Iulia, purtând cu mândrie și responsabilitate drapelul național, și de jertfele înaintașilor realizate sub semnul steagului tricolor. În finalul cuvântului rostit cu acest prilej, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Educația creștină și patriotică este necesară în familie, în școală și în Biserică. Părinții, profesorii și preoții au datoria să insufle copiilor și tinerilor imboldul de a fi credincioși și virtuoși, în mijlocul unei societăți secularizate și degradate. Dar, pe lângă credință și evlavie, este folositor să le sădim în suflete patriotismul luminat, fiindcă numai așa vor putea ei contribui efectiv la binele neamului nostru românesc. Filosoful grec Epictet spunea: «Conducători ai cetății, nu vă îngrijiți de construirea cetății! Construiți mai întâi oameni și toate se vor rezolva de la sine». Înțelegem, deci, cât de importantă este formarea spiritual-morală și patriotic-cetățenească. O astfel de formare au avut sfinții români și elitele autohtone, a căror educație era bazată pe credință și cultură, pe responsabilitate și comuniune. Iată, dragi copii, modelele adevărate pe care trebuie să le urmați în acest veac al zeităților false”.
În continuare, copiii s-au îndreptat, însoțiți de acordurile Fanfarei Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, spre esplanada de lângă Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina, unde s-au prins într-o horă a Străjerilor Unirii. În finalul evenimentului, a fost înălțat în văzduh, de către copii, un imens tricolor format din baloane, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Ziua Copilului la Domneşti, Bistrița
Parohia Ortodoxă Domneşti, din cadrul Protopopiatului Bistriţa, în colaborare cu Parohia Reformată din Bistriţa, reprezentată prin preotul Andraş Peter şi împreună cu Fundaţia Sam-Hjopl din Suedia au oferit daruri copiilor nevoiaşi din comunitate şi familiilor acestora constând în dulciuri, alimente, îmbrăcăminte şi mobilier. Mântuitorul Nostru Iisus Hristos a spus: „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu. „Cu ocazia zilei de 1 iunie, când toţi sărbătorim ziua copilului, Parohia Ortodoxă Domneşti, din cadrul Protopopiatului Bistriţa a vrut să mângâie şi să bucure prin darurile oferite pe copiii din parohie. Mulţumim tuturor celor implicaţi în această acţiune!”, a spus pr. Lucian Blaga.
Sărbătoare la Berchieşu, Cluj
În Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Berchieşu, Protopopiatul Turda, județul Cluj, au avut loc activităţi în care au fost implicați copii și tinerii, îndrumaţi de parohul Vasile-Florin Negru. „Copiii au participat la o competiţie sportivă a fair-play-ului, eveniment care şi-a propus să încurajeze practicarea sportului în rândul copiilor. Prin acest concurs a fost încurajată prietenia, respectul şi spiritul competitiv. Copiii au înţeles că mişcarea şi practicarea unui sport dezvoltă pe lângă aptitudinile fizice şi abilităţi care întăresc autodisciplina şi autocontrolul. De asemenea, toţi copiii au fost răsplătiţi pentru efortul lor cu gustări dulci, din partea parohiei. Astfel de activităţi au loc în parohia noastră cu diferite ocazii, cu scopul de a-i apropia pe tineri de biserică şi a-i conştientiza de reala prezenţă a lui Dumnezeu în viaţa noastră”, a spus parohul Florin Negru.