„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Ziua Culturii Naționale sărbătorită în Transilvania
15 ianuarie, ziua de nașterea poetului național Mihai Eminescu, a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale. Cu această ocazie sunt organizate activități culturale și de omagiere a marelui scriitor român.
Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, prin Departamentul pentru Tineret, organizează luni, 15 ianuarie, o seară literară dedicată poetului național Mihai Eminescu și Zilei Naționale a Culturii. Evenimentul va avea loc în curtea interioară a Primăriei Sibiu, de la ora 17.30. Programul cuprinde două comunicări susținute de conf. univ. dr. Mirela Ocinic („Eminescu despre rostul poeziei și al culturii”) și de pr. dr. Călin Sămârghițan („Model, creație, mărturisire prin cuvânt”). Seara va fi încununată cu un recital de poezie susținut de actori ai Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și de un recital de pian.
Spectacol de teatru al tinerilor din Luduș
Protopopiatul Luduş, în colaborare cu Primăria şi Casa de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” Luduş va organiza, sâmbătă, 14 ianuarie, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, și la împlinirea a 167 de ani de la nașterea marelui poet român Mihai Eminescu, premiera piesei de teatru „Goana după fluturi” de Bogdan Amaru, în regia lui Emanuel Petran de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Spectacolul se va desfăşura în Sala Mare a Casei de Cultură şi va fi susținut de membrii Grupului de Iniţiativă pentru Tineret din cadrul Protopopiatului Luduş şi elevi ai Liceului Tehnologic din localitate. Piesa dramaturgului Bogdan Amaru „Goana după fluturi” pune faţă în faţă două lumi – a bogaţilor şi a săracilor – şi este o pledoarie pentru dragostea simplă, trăită în condiţii modeste. „Personajele acestei piese sunt speriate, ca noi toți, de fragilitatea relațiilor dintre oameni şi, ca să nu tremure, glumesc. În goana după fericire, împrumută măşti, joacă roluri, făuresc vise care se năruie sub asaltul unei realități în care nimeni nu e rău: doar interesele sunt divergente. Este o piesă cu și despre tineri frumoşi, despre frumusețea tinereții și zbuciumul maturizării. Este o invitație de a iubi lumea, împodobind-o cu propriile visări”, a precizat regizorul Emanuel Petran. Intrarea la spectacol este liberă.
Activitățile Bibliotecii Județene Cluj
La împlinirea celor 167 de ani de la nașterea marelui poet român Mihai Eminescu, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, sărbătorește Ziua Culturii Naționale, printr-o serie de expoziţii și manifestări culturale. Astfel, vizitatorii bibliotecii sunt aşteptaţi la sediul central al instituției, situat pe Calea Dorobanților nr. 104, la parter, la expoziția tematică „Eminescu în Colecţiile speciale ale bibliotecii”. De asemenea, în parteneriat cu Asociația ArtImage Cluj-Napoca, Biblioteca Județeană vine în întâmpinarea iubitorilor de cultură cu spectacolul de imagine, muzică şi poezie „Gând pentru Eminescu”, eveniment ce va avea loc sâmbătă, 14 ianuarie, de la ora 11.00, în foaierul bibliotecii, conform unui comunicat al Consiliului Județean Cluj.
La secţia pentru copii, aflată în sediul central, a avut loc vineri, 13 ianuarie, activitatea „Mihai Eminescu şi copiii”, prin intermediul proiectului „Scriitori români de ieri şi de azi”, iar luni, 16 ianuarie, de la ora 9.00, se va derula activitatea „Omagiu lui Eminescu”, în cadrul aceluiași proiect. Secţia pentru adolescenţi găzduiește marţi, 17 ianuarie, de la ora 12.00, dezbaterea „Gândind la tine… - 167 de ani de la naşterea poetului, prozatorului şi publicistului Mihai Eminescu”, iar secția Împrumut pentru Adulți și Artă organizează miercuri, 18 ianuarie, de la ora 13.00, conferința „Eminescu în orizontul criticii”. Constantin Cubleșan - scriitor, critic și istoric literar, și soprana Raluca Lucia Cîmpean vor participa ca invitați la acest eveniment.
Filiala „Traian Brad”, situată pe str. Izlazului nr. 18, a organizat vineri, 13 ianuarie, un recital de poezii din opera marelui poet naţional sub genericul „Dor de Eminescu”, iar luni, 16 ianuarie, de la ora 11.00, vizitatorii filialei sunt așteptați la un spectacol de imagine, muzică şi poezie organizat în parteneriat cu Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca, intitulat „Într-o lume relativă”.
Filiala Kogălniceanu, de pe str. M. Kogălniceanu, nr. 7, întâmpină cititorii cu o expoziție de documente, intitulată „Ziua Culturii Naţionale”. Marți, 17 ianuarie, de la ora 14.00, copiii sunt invitați la evenimentul „Bădiţa Mihai - Mihai Eminescu pe înţelesul copiilor”, activitate în cadrul proiectului „Poveşti româneşti”.
În spațiul renovat al Filialei Zorilor, str. Observatorului, nr. 1, elevii pot participa luni, 16 ianuarie, de la ora 11.00, la o șezătoare literară sub genericul „Dor de Eminescu”.
Manifestări la Deva
La statuia lui Mihai Eminescu din Parcul Cetăţii din Deva, a avut loc joi, 12 ianuarie, un recital de versuri şi cântece dedicate poetului național, prilej cu care a fost depusă o coroană de flori în memoria sa. Manifestările au continuat la sediul Bibliotecii Judeţene din Deva cu un concurs pe tema vieţii şi operei eminesciene, la care au luat parte elevi de la mai multe licee din oraş, iar în final a fost vernisată o expoziţie de carte din opera lui Mihai Eminescu, volumele fiind înscrise în categoria celor de patrimoniu, conform Agerpres. Potrivit bibliotecarilor deveni, în ultimii ani a crescut numărul tinerilor care vin la evenimentele dedicate poetului şi care caută volumele de versuri semnate de Mihai Eminescu. Manifestările au fost organizate de Biblioteca Judeţeană Hunedoara - Deva şi au ajuns la ediţia a şaptea.