„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Ziua Internațională a Cititului Împreună, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu împreună cu Asociația „Citim Împreună România” (CIR), inițiatoarea proiectului, și alte 80 de unități culturale și de învățământ din România, va celebra, pe 16 februarie, Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI), un eveniment global marcat de milioane de oameni în peste 100 de țări, organizată de către Lit World.
„Ne dorim ca ceea ce se va întâmpla în spațiile bibliotecii sibiene, să reprezinte un reper pentru toți cei care și-au făcut un obiectiv din promovarea cunoașterii prin poveste și cuvânt rostit cu rost. Totodată, vrem să demonstrăm că lectura este haioasă, atractivă, eficientă, atunci când vocea este folosită corect, adaptată cadrului și grupului de copii... ascultători, iar cartea aleasă se dovedește a fi oglinda fermecată”, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Pentru eveniment, Biblioteca a pregătit şapte sesiuni speciale de lectură publică și un atelier practic pentru părinții și bunicii care doresc să-și îmbunătățească arta de a spune povești celor mici. Lector-povestaș va fi Anca Vasilescu, bibliotecar — trainer storytelling, coordonator compartiment Metodic. Comunicare. Programe.
De asemenea, vor avea loc trei sesiuni de lectură pentru preșcolari și școlarii mici, iar lectori-povestași vor fi Paula Mihalache și Ana Coca, bibliotecare CCT.
„Principalul obiectiv al acestui speed-training este acela de a prezenta câteva tehnici de lectură, însoțite de o recomandare bibliografică, adică de o listă generoasă de titluri, al cărei conținut să fie în concordanță cu interesul celor mici. Pentru că, nu este ușor să citești unui copil, să-l ții locului doar rostindu-i cuvinte, în condițiile în care imaginea animată/statică a câștigat teren, alterând creativitatea și propria inițiativă! Lectura este o deprindere și modalitate de modelare în sens estetic a personalității, care, fie se transferă prin puterea propriului exemplu, fie se construiește pe îndelete”, conform comunicatului Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu.