„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilități, la Turda
Centrul de Recuperare Psiho-Neuromotorie pentru Copii cu Dizabilităţi „Sfânta Irina” şi Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu pentru Adulţi „Sfântul Vasile cel Mare” din Turda au marcat joi, 3 decembrie, Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități.
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a săvârşit o slujbă de Te Deum în debutul manifestărilor dedicate Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități de la Centrul de Recuperare Psiho-Neuromotorie pentru Copii cu Dizabilităţi „Sfânta Irina” din Turda.
Cu acest prilej, ierarhul a rostit câteva cuvinte de încurajare pentru cei prezenţi şi a îndemnat la empatie cu cei aflaţi în suferinţă. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a acordat preoţilor care coordonează activităţile de la cele două centre, pr. Florian Simonca şi pr. Daniel Sârb, distincţia de iconom.
„Prin toate evenimentele pe care le organizăm, ne propunem să contribuim cu puţinul nostru la schimbarea mentalităţii societăţii faţă de persoanele cu nevoi speciale şi s-o implicăm în procesul de incluziune socială. De asemenea, ne străduim să eliminăm prejudecăţile, marginalizarea şi excluderea socială şi să arătăm tuturor că aceste persoane reprezintă pentru societate o resursă insuficient pusă în valoare şi în nici un caz o povară”, a declarat preotul misionar Florian Simonca.
Părintele Florian Simonca a adăugat că „prejudecățile şi însăşi lipsa incluziunii sunt dizabilităţi ale societăţii. Nu lipsa sau prezenţa unei dizabilităţi îi fac pe oameni deosebiţi, ci talentele, aptitudinile şi munca lor, iar pentru ca aceste talente şi aptitudini, ale persoanelor cu nevoi speciale, să fie valorificate în beneficiul societăţii sunt necesare politici, mecanisme şi, înainte de acestea, atitudine umană. Pentru toate acestea vom munci în continuare”.
Centru înfiinţat din 2009
Centrul de recuperare psiho-neuromotorie pentru copiii cu dizabilităţi din Turda a fost înfiinţat în 2009, la iniţiativa Parohiei Turda-Oprişani 2 şi a Fundaţiei filantropice „Sfânta Irina“. În primii doi ani de funcţionare s-au făcut eforturi pentru achiziţionarea aparaturii specifice cât mai performante, iar în 2011 a fost inaugurat un parc destinat copiilor cu dizabilităţi.
Centrul „Sfânta Irina” Turda, funcţionează ca centru de zi (sistem ambulator) şi are ca obiect de activitate oferirea și efectuarea tratamentelor de recuperare și reabilitare destinate copiilor cu dizabilităţi de pe raza judeţului Cluj, fără discriminare, indiferent de etnie, religie, gen, nivel de instruire, mediu de provenienţă și situaţie financiară.
Centrul oferă un model de servicii integrate de recuperare psiho-neuromotorie de tip ambulator, consiliere şi suport, destinat copiilor cu dizabilităţi de tip fizic şi psiho-neuromotor, din familii sau centre rezidenţiale, care încurajează participarea activă și accesul nemijlocit al acestei categorii de beneficiari în viața socială, prevenind astfel izolarea şi separarea de comunitate a acestora.
Copiii beneficiază, în regim ambulator, de servicii de recuperare şi reabilitare constând în: kinetoterapie, fizioterapie, masaj medical, terapie psihopedagogică, terapie logopedică. Pe lângă serviciile de recuperare, centrul oferă și consiliere socială şi spirituală pentru copiii beneficiari și familiile acestora, evaluare medicală de specialitate și transport cu autovehiculul special adaptat pentru persoanele cu handicap motor.
Centrul funcționează în baza unui parteneriat între Consiliul Judeţean Cluj, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, şi Fundaţia Filantropică „Sfânta Irina” Turda, conform pr. Florian Şimonca.