„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Ziua Națională a României, sărbătorită la Alba Iulia
Municipiul Alba Iulia a găzduit de Ziua Națională a României mai multe manifestări spirituale, culturale și artistice prin care s-a marcat împlinirea a 99 de ani de la Marea Unire, proclamată în vechea cetate transilvăneană. Primele ceremonii au fost organizate la statuile marilor personalități ale istoriei neamului, unde organizatorii și oficialitățile prezente au depus coroane de flori.
Al doilea moment al sărbătorii a fost ceremonia de primire a soliilor din cetățile de scaun, pentru ca la miezul zilei, în fața Catedralei Reîntregirii din cetate să fie oficiată slujba de Te Deum. Soborul slujitor a fost sub protia Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia. La final, ierarhul a transmis felicitări tuturor românilor și a vorbit despre însemnătatea acestei zile.
„La această sărbătoare națională să‑i mulțumim Celui Preaînalt în biserici și în mănăstiri pentru modul providențial prin care a lucrat în sânul neamului românesc. Datori suntem să ne ridicăm la acea simțire înaltă care i‑a însuflețit pe bravii noștri înaintași ce ne‑au lăsat o scumpă moștenire: România întregită. Trăiască România mare! Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta! La mulți ani”, a spus IPS Arhiepiscop Irineu.
Programul „Anul Centenar”, deschis oficial
Programul manifestărilor de 1 Decembrie a continuat la Alba Iulia cu defilarea dispozitivelor militare pregătite pentru această zi de sărbătoare, iar participanții au avut posibilitatea să admire militarii români la parada de pe Bulevardul „1 decembrie 1918”. Din program mai amintim spectacolul folcloric „Cânt și suflet românesc”, Conferința „Re-Patriot-România are nevoie de creatori de valoare” și concertul extraordinar al orchestrei „Philarmonia”.
Un moment important în cadrul manifestărilor a fost deschiderea festivă a Programului „Anul Centenar” prin care s-a dat startul evenimentelor găzduite de Alba Iulia în decursul anului în care sărbătorim centenarul Marii Uniri. Festivitatea a fost urmată de spectacolul de artificii de pe latura de vest a cetății „Alba Carolina”.