„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Ziua Portului Tradițional în Arhiepiscopia Sibiului
În contextul „Anului omagial al satului românesc” în Patriarhia Română şi în urma dezbaterilor din cadrul Conferinţelor preoţeşti de primăvară, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitului Ardealului, duminica Tuturor Sfinţilor (23 iunie 2019) a fost declarată Ziua Portului Tradițional în Arhiepiscopia Sibiului, urmând ca în 24 iunie să fie sărbătorită Ziua Universală a Iei.
„Preţuită şi cinstită prin purtarea sa de numeroase personalităţi ale României ce au integrat în garderoba lor, spre exemplu Regina Maria ori Principesa Ileana, ia românească este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză, cu o deschizătură în partea de sus, fiind de fapt o cămaşă de sărbătoare, din pânză albă, bumbac, in sau borangic, împodobită cu diverse broderii. Pe cât de simplă în tăietură, pe atât de profundă în semnificaţie, nu este doar piesa de bază a costumului popular feminin sau strict un obiect vestimentar tradiţional, ci mult mai mult: este un dor aşezat pe o pânză albă ce împodobeşte trupul, templu al Duhului Sfânt. Crucea reprezintă credinţa omului în Dumnezeu, în nădejdea Învierii, însăşi croiala iei având forma crucii, aşa cum se poate vedea în zona noastră, iar liniile drepte orizontale sugerează moartea, pe când liniile drepte verticale, viaţa. Liniile ondulate uşor ne trimit cu gândul la apă, la curăţenia şi purificarea pe care le aduce ea. 23 iunie nu este numai ajunul zilei sărbătorii Naşterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, sau popular Sânzienele ori Drăgaica, ci şi ziua când Biserica sărbătoreşte ziua Duminica Tuturor Sfinţilor. Din dorinţa de a ne pregăti atât trupeşte (prin cele mai bune haine româneşti, autentice şi păstrătoare a tradiţiilor şi a trudei moşilor şi strămoşilor), cât şi sufleteşte (printr-o curăţie interioară prin Taina Sfintei Spovedanii) pentru marea sărbătoare a celui mai mare om născut din femeie, Arhiepiscopia Sibiului propune ca ziua de 23 iunie să fie declarată Ziua Portului Tradiţional în Arhiepiscopia Sibiului. Astfel, îi îndemnăm pe credincioşi să vină înveşmântaţi la Sfânta Liturghie în cele două zile mai sus menţionate (23-24 iunie) purtând veşmintele tradiţionale pe care le-au moştenit de la moşi şi strămoşi. Evenimentul se desfăşoară în colaborare cu Asociaţia Comunelor din România”, conform unui comunicat al Arhiepiscopiei Sibiului.