„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Ziua Universală a Iei, în Parohia „Sfânta Treime” din Bistrița
De Ziua Universală a Iei, sărbătorită în 24 iunie, invitata Parohiei „Sfânta Treime” din Bistrița a fost prof. Ana Filip, susținătoare a culturii și istoriei năsăudene. Invitata a expus povestea iei românești, de la simbol arhetipal regăsit în reprezentarea femeilor dacice de pe Columna lui Traian, până la veșmântul apreciat din punct de vedere cultural, în prezent.
Folosind elemente de istorie locală și națională, prof. Ana Filip a captat interesul tuturor celor prezenți, prin lecția atipică de istorie și prin prezentarea câtorva ii specifice regiunilor din România. Participanții au învățat care sunt elementele specifice ale unei ii și cum pot recunoaște o cămașă populară autentică, testându-și noile cunoștințe prin aprecierea iilor pe care le-au purtat ei înșiși la evenimentul organizat.
Povestea iei din prezentarea prof. Ana Filip, a plecat de la reprezentarea femeilor dacice de pe Columna lui Traian. Trecând în revistă momentele istorice marcante în care ia a fost un testament identitar al femeilor din România, - de la simpli țărani la muncă pe câmp la oameni de cultură prezenți în diferite cercuri sociale - invitata a făcut o expunere a felului în care familia regală, îndeosebi regina Maria, a promovat la nivel universal acest port unic. Toți cei prezenți la eveniment au fost plăcut surprinși de complexitatea pe care o are ia, dorind, astfel, să devină și ei mesageri ai portului tradițional.
Prof. Ana Filip este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș și a Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Vreme de peste patru decenii a fost profesor de istorie la școala Generală din Ilva Mare și Salva, iar pentru o vreme a fost și directoare a fiecăreia dintre acestei instituții. Este autoarea volumelor: „Mănăstirea «Izvorul Tămăduirii» Salva”, Editura Fundației „George Coșbuc”, Bistrița, 2001, „Salva – repere monografice”, Editura „George Coșbuc”, Bistrița, 2005 (împreună cu prof. Ioan Morar), „Istoria Mănăstirii «Izvorul Tămăduirii» Salva”, Editura „Astra”, Blaj, 2013 (împreună cu Iuliu-Marius Morariu), precum și a câtorva sute de studii de istorie, publicate în reviste de specialitate din întreaga țară. A participat la peste 200 de conferințe și simpozioane naționale și internaționale, unde a ținut conferințe despre istoria națională, despre istoria zonei, precum și pe teme de etnografie și folclor.