Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Alimentaţia contribuie decisiv la stimularea atenţiei

Alimentaţia contribuie decisiv la stimularea atenţiei

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Anda Elena Pintilie - 09 Mai 2015

Vorbim tot mai des despre mâncare delicioasă şi mult prea rar despre mâncare sănătoasă. Ne întrebăm de ce copiii nu dau randament la grădiniţă sau la şcoală, de ce nu-şi pot păstra atenţia sau de ce devin violenţi. Găsim tot felul de motive, dar nu luăm în considerare hrana pe care le-am oferit-o pe timpul unei zile. În acest context joi, 7 mai, Şcoala „Varlaam Mitropolitul“ şi Grădiniţa „Buna Vestire“ au organizat o nouă întâlnire în cadrul conferinţelor „Ai copil. Învaţă să fii părinte!“. Nutriţionistul Alina Stoica, fondatoarea conceptului NUTRIBALANCE şi unul dintre colaboratorii cunoscutului doctor Pavel Chirilă, fondatorul Clinicii Nera, a vorbit despre „Rolul esenţial al alimentaţiei în stimularea atenţiei“.

Alina Stoica a atras atenţia asupra faptului că medicina copilului sănătos este ignorată, în România prevenţia făcându-se doar pe hârtie. De aceea, părinţii au un rol esenţial în dezvoltarea armonioasă a copiilor, cu atât mai mult cu cât circuitele neuronale se conturează încă din timpul sarcinii. Astfel, putem spune că e important ceea ce mâncăm, dar şi ceea ce nu mâncăm. De top rămân, în continuare, alimentele menţionate încă din Biblie: smochine, stafide, rodii, peşte, miere, măsline, orz, pâine, migdale, fistic, seminţe (in), struguri, carne, lapte.

Între nutriţie şi atenţie există întotdeauna o legătură. Trebuie să ţinem cont de natura alimentelor, de obiceiurile alimentare, de alimente specifice grupelor sangvine, dar şi de alergiile şi de intoleranţele alimentare. Alimentele trebuie să genereze impact pozitiv la nivel psihologic, hormonal, digestiv şi la nivelul imunităţii. „În funcţie de modul în care mănâncă un copil, se observă şi randamentul lui la şcoală şi la grădiniţă. Masa nu ar trebui văzută ca fiind un chin, ci un moment de bucurie, petrecut în familie. La un copil neatent sau agresiv trebuie să urmărim atent ce a mâncat. Care au fost mesele principale şi în ce atmosferă au fost servite. E mai bine să conturăm, decât să corectăm“, a subliniat nutriţionistul Alina Stoica.