Agricultura contribuie cu 4-5% la Produsul Intern Brut, iar dacă se iau în calcul şi industria alimentară şi sectoarele conexe, ponderea în economie depăşeşte 10%, se arată în „Carta Albă a
Măsuri pentru protejarea animalelor în perioadele caniculare
În anotimpul estival există perioade în care se înregistrează temperaturi ridicate, cu maxime care depăşesc chiar 40 de grade Celsius la umbră, iar indicele temperatură-umezeală trece de pragul critic. În acest context, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) reamintește deținătorilor și crescătorilor de animale „obligația de a respecta măsurile necesare pentru asigurarea protecției și bunăstării animalelor”.
Printre acestea se numără: asigurarea unor adăposturi corespunzătoare, care să protejeze animalele de radiațiile solare directe; asigurarea unor cantități suficiente de apă proaspătă și furaje adecvate, în funcție de specie, talie și stare fiziologică; verificarea și menținerea în stare de funcționare a echipamentelor de adăpare, furajare și ventilație; dispunerea de echipamente de rezervă, în special sisteme de ventilație și generatoare electrice.
„Cel mai mare risc pentru animale în perioadele caniculare îl reprezintă deshidratarea. Animalele tinere, cele aflate în lactație sau cele hrănite cu furaje uscate sunt în mod special vulnerabile. Cantitățile zilnice recomandate de apă potabilă (orientativ) sunt următoarele: vaci de lapte: 38-52 de litri, bovine: 38 de litri, cai: 20-45 de litri, porci: 4-11,5 litri, ovine: 6 litri, păsări de curte: 0,5 litri. Aceste valori pot varia în funcție de rasă, vârstă, temperatură ambientală și umiditate”, explică specialiştii din cadrul ANSVSA.
De asemenea, este interzisă folosirea animalelor de tracțiune în intervalul orar 12:00-18:00, dacă temperatura la umbră depășește 25°C.
Pentru animalele ținute în spații deschise, „se impune existența de umbrare și jgheaburi cu apă potabilă, iar în situația în care sursele de apă sunt greu accesibile, apa trebuie administrată manual, regulat”. (O.N.)





