Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Cantina socială „Sfânta Maria” hrăneşte zilnic 50 de persoane
De câteva luni, bucureştenii din sectorul 3 al Capitalei asistaţi social primesc gratuit prânzul, cinci zile pe săptămână, la cantina Aşezământului social „Sfânta Maria”, din incinta Bisericii „Naşterea Maicii Domnului”-Foişor. Momentan, de acest ajutor oferit de Protoieria Sector 3 beneficiază 50 de oameni şi numărul solicitărilor este în creştere.
Persoane fără adăpost sau cu probleme grave de sănătate, cu venituri foarte mici şi familii modeste cu mulţi copii găsesc, de luni până vineri, o masă caldă la Cantina socială „Sfânta Maria”, din strada Regenerării nr. 2. Pentru mulţi este singura sursă de hrană consistentă a zilei. Câtorva le asigură supravieţuirea. Şi tuturor, de la mic la mare, acest loc le dă putere să-şi continue lupta lor deloc uşoară cu viaţa.
Omenie, credinţă, fapte bune
„Cantina s-a deschis pe 8 septembrie 2015, iar beneficiarii au început să vină din data de 10 decembrie 2015. Mulţi dintre ei sunt înscrişi şi în cadrul Serviciului social al Protoieriei 3 Capitală, de unde primesc lunar un pachet cu alimente. La început, au venit 22 de persoane, iar acum sunt aproximativ 50. Sperăm ca programul să se extindă şi să ajungem la 100 de oameni, pentru că solicitări avem”, spune Andrada Mihaela Mănescu, asistent social la Protoieria Sector 3 Capitală, responsabilul Cantinei „Sfânta Maria” a Asociaţiei Diaconia - filiala Sector 3. În timp ce vorbeşte, doamna Mănescu ajută la distribuirea caserolelor cu mâncare vârstnicilor, tinerilor şi copiilor. Se arată impresionată de copiii necăjiţi, cu mulţi fraţi, ai căror părinţi fie sunt bolnavi, fie şi-au pierdut locul de muncă şi care, în ciuda greutăţilor întâmpinate, sunt elevi sârguincioşi, cu visuri mari. Rafael este unul dintre micuţii luptători. Are 7 ani şi îşi doreşte să devină avocat, „să apere toată lumea bună”. Şi fetele Esterei Nănaşi, patru de toate, cu vârste cuprinse între 11 şi 24 de ani, sunt bucuria familiei şi a comunităţii. Cu recunoştinţă, mama copilelor relatează: „La cantină vin de anul trecut, de când s-a deschis. Ni se oferă câte două feluri de mâncare şi, periodic, desert pentru toţi şase, câţi suntem în casă. Venitul familiei noastre este foarte mic. Eu am probleme de sănătate, soţul e pensionar.”
Altă mamă, alţi copii, alte necazuri. Gabriela Bujor declară: „Ne ajută foarte mult mâncarea pe care o primim aici, pentru că soţul nu mai are loc de muncă, iar eu sunt pensionată pe caz de boală. Avem cinci copii. Ne-a fost greu dintotdeauna, suntem mulţi, nu avem o casă a noastră, stăm cu chirie, plătim întreţinere. Abia facem faţă cu îmbrăcămintea copiilor, pentru că ne dorim să fie şi ei în rând cu ceilalţi, să poată învăţa, să fie educaţi.”
Sunt unii dintre beneficiari care nu au familie numeroasă şi împart de multe ori porţia zilnică cu un bătrân neputincios, cu un copil al străzii sau cu un vecin ţintuit la pat. Spre exemplu, Gheorghiţa Szabo, care are în grijă o fiică cu handicap grav, se îndură să ofere din hrana primită de la cantină unei bolnave, cu pareză pe partea stângă. Doamna Gheorghiţa nu-şi atribuie nici un merit, vede doar binele pe care îl primeşte: „Simt ajutorul şi deschiderea sufletească a oamenilor de aici. Orice binefacere este bine primită. Cuvintele sunt sărace faţă de mulţumirea sufletească pe care o am.”
Spaţiul îngrijit al cantinei, luminos, înfrumuseţat cu multe flori aranjate la geamuri, bunăvoinţa angajaţilor şi binecuvântarea care radiază de la biserica din curte contribuie la starea de bine a oamenilor care vin aici. Cuminţi, de cele mai multe ori tăcuţi, ei nu se pot lăuda cu bunurile materiale agonisite, aşa cum o fac mulţi alţii. Au, în schimb, multă credinţă. Şi cu rugăciunile lor străbat cerurile.
Prânzul care li se oferă fără să plătească nici un leu este preparat în bucătăria cantinei, complet utilată şi dotată. Mariana Moraru, bucătar, şi Luminiţa Vasile, administratorul stabilimentului social, care nu se sfieşte să dea o mână de ajutor la gătit, încep munca dimineaţa la ora 7:00. Pregătesc meniurile zilnice ca pentru propriile lor familii. Cu mult drag. „Ne bucurăm că putem ajuta oamenii şi că îi vedem mulţumiţi. Am învăţat de la ei enorm: să preţuim ce avem, viaţa, timpul”, remarcă Mariana Moraru.
Şase protoierii, şase cantine sociale
Cantina socială „Sfânta Maria” face parte dintr-un proiect social-filantropic amplu, încheiat cu succes anul trecut de Arhiepiscopia Bucureştilor, prin Asociaţia Diaconia, care a avut ca obiectiv înfiinţarea a şase cantine sociale în Capitală.
În urma colaborării dintre autorităţile locale şi protoieriile din Bucureşti au fost sfinţite şi funcţionează în prezent patru cantine sociale: „Sfânta Ana” (Protoieria Sector 2), „Sfânta Maria” (Protoieria Sector 3), „Sfânta Parascheva” (Protoieria Sector 5), „Casa Barnabas” (Protoieria Sector 6). Alte două instituţii sociale de acest tip sunt în curs de amenajare: „Sfânta Teodora de la Sihla” (Protoieria Sector 1), „Sfânta Filoteea de la Curtea de Argeş” (Protoieria Sector 4).