Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Alimentele bogate în fibre nu trebuie consumate în exces

Alimentele bogate în fibre nu trebuie consumate în exces

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Mariana Bahcevan - 02 Iunie 2017

Fibrele alimentare, solubile și nesolubile, sunt indispensabile pentru echilibrul organismului, pentru că asigură protecție împotriva multor boli, spun medicii. Tot ei, însă, atrag atenția că acestea trebuie consumate cu moderație. Un aport excesiv de fibre este corelat cu absorbţia deficitară a unor minerale importante precum fierul, zincul, calciul.

Fibrele solubile se găsesc îndeosebi în legumele și fructele proaspete, în legumele uscate cum ar fi lintea și fasolea sau în coaja unor cereale, precum orzul, ovăzul, secara sau hrișca. Fibrele nesolubile sunt mai puțin prezente în alimentație, ele găsindu‑se în cerealele complete, cum ar fi grâul sau unele legume (toate tipurile de varză). Odată ajunse în stomac, fibrele se îmbibă cu apă, își măresc volumul și dau senzația de sațietate, constituind așadar un mijloc ideal de potolire a foamei, explică medicii, potrivit Agerpres. Ele încetinesc digestia și, prin urmare, absorbția de glucoză. Fibrele sunt nutrienţi importanţi care oferă numeroase beneficii organismului şi reprezintă componentele din plante care nu se digeră şi nu se absorb, trecând practic nemodificate prin tubul digestiv, dar sunt absolut necesare pentru funcţionarea normală a tractului digestiv şi a întregului organism uman.

Un aport excesiv de fibre este corelat însă cu absorbţia deficitară a unor minerale importante precum fierul, zincul, calciul. Fibrele leagă aceste minerale şi formează săruri insolubile ce sunt eliminate. Mare atenţie deci la consumul alimentelor bogate în fibre, ele pot fi totuși iritante dacă sunt consumate în cantități mari, mai ales de către persoanele care suferă de colon iritabil, de boala Crohn, de balonări sau diaree cronică, atrag atenția medicii.

Fibrele, neînmuiate suficient prin fierbere, ar putea provoca balonări, tulburări ale sistemului digestiv, regurgitări și chiar spasme abdominale. Este bine ca persoanele cu intestine și stomac sensibile să evite pâinea completă, cruditățile și salatele. Nutriționiștii afirmă că o dietă bazată doar pe fructe şi legume poate inhiba abilitatea organismului de a absorbi alte substanţe nutritive, necesare pentru sănătatea sistemului imunitar şi, în cazul copiilor - esenţiale pentru creştere. Întrucât cea mai mare parte a fibrelor este conținută în coaja fructelor și legumelor, se recomandă consumul acestora necojite, dar bine spălate și șterse. Roșiile, merele, perele, prunele, morcovii, castraveții se mănâncă de preferință cu coajă.

Consumul regulat de fibre este benefic în lupta împotriva constipației, a unor forme de cancer, a diabetului de tip 2 sau a unui nivel prea ridicat al colesterolului rău. Se uită adesea, însă, că aportul de fibre necesită o hidratare pe măsură. Ca să fie benefice pentru sănătate, fibrele trebuie consumate cu multă apă, cel puțin 1,5 litri pe zi. În lipsa apei, un aport excesiv de fibre ar putea provoca iritații intestinale și constipație. S‑a constatat că, în general, nu se consumă destule fibre, aportul nutrițional recomandat fiind de circa 25 de grame zilnic, în timp ce consumul mediu pe zi abia atinge 17,5 grame. Acest lucru se explică în principal prin faptul că nu se consumă fructe și legume la fiecare masă, deși campaniile nutriționale o recomandă insistent.