Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Au apărut două noi tulburări de alimentaţie
Specialiştii au descoperit două noi tulburări de alimentaţie: stilul "mofturos" de mâncare şi obsesia de a consuma exclusiv produse bio (orthorexia). Astfel, cei care suferă de această din urmă tulburare insistă să mănânce doar alimente "pure", evitând alimentele procesate. Anumiţi cercetători susţin că această tulburare este asociată cu tulburările obsesiv-compulsive sau de tip anxios şi susţin că acest stil de viaţă se învecinează cu anorexia nervoasă. Mofturoşii mănâncă de obicei mâncare în culori fade: paste, brânză sau pizza cu brânză. Alţii preferă mâncarea care are un anumit gust sau o anumită textură. Pe lângă evitarea mâncării procesate, orthorexicii, deseori, elimină din dieta lor cofeina, zahărul, sarea sau lactatele. Pentru mofturoşi, unul dintre riscuri este faptul că acest stil de viaţă duce la carenţe alimentare grave. Specialiştii susţin că pentru mofturoşi funcţionează terapia prin care aceştia sunt încurajaţi să încerce mâncăruri noi, această terapie fiind aplicată şi copiilor mofturoşi. Terapia cognitivă, pe de altă parte, îi ajută pe cei care suferă de orthorexie să îşi depăşească obsesiile legate de mâncare. (Otilia Bălinişteanu)