Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Ayranul, consumat ca atare sau introdus în preparate

Ayranul, consumat ca atare sau introdus în preparate

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 26 Feb 2024

Acest produs lactat a fost creat de nomazii turci, care petreceau foarte mult timp pe drumuri și aveau nevoie de o băutură răcoroasă și hrănitoare. Consumul de ayran este potrivit oricând, dar mai ales atunci când se depune efort fizic, deoarece ajută la refacerea rezervei electrolitice a organismului. Această băutură din lapte acru are o concentrație ridicată de vitamine, minerale și nutrienți, printre care bacterii naturale. Fiind bogat în proteine şi sărac în calorii, ayranul se poate introduce cu ușurință în curele de slăbire. Are efect benefic asupra sistemului digestiv prin normalizarea microflorei intestinale, este ușor antiinflamator, ajută la întărirea pereților vaselor de sânge, normalizând astfel starea generală a organismului, ameliorează starea de oboseală severă etc. 
Ayranul se poate consuma ca atare sau adăugat în diverse preparate. 

Rețete

Ayran cu mentă
Ingrediente: 400 ml ayran, 2 pahare de apă, 1 linguriță sare, câteva frunze de mentă, cuburi de gheață. Preparare: Într-un blender se adaugă iaurtul ayran, sarea, apa, frunzele de mentă şi cuburile de gheață; se mixează 1-2 minute, apoi se poate servi cu bucăți de castravete proaspăt. 

Chec cu mere, ayran şi scorţişoară
Ingrediente: 4 ouă, 250 g făină de grâu, 200 g zahăr, un praf de sare, 70 g amidon, 200 ml ayran, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 1 linguriță rasă de scorțișoară, 2 plicuri praf de copt, 2 mere golden. Preparare: Se pun ouăle, zahărul și praful de sare într-un vas și se amestecă cu mixerul; se adaugă scorțișoara şi uleiul în ploaie; se amestecă puțin după care, se adaugă ayranul și se încorporează la viteză mică. După ce s-a omogenizat, se adaugă făina amestecată cu amidonul și praful de copt; se pun în compoziţie merele curățate și tăiate cubulețe și se amestecă cu o spatulă până se încorporează. Se pregătește o tavă de cuptor, tapetată cu hârtie de copt, se pune compoziţia de chec şi se introduce la cuptor pentru 40-45 de minute la 180 de grade C. Se servește rece, cu glazură de lămâie sau cu zahăr pudră.

Citeşte mai multe despre:   Rețete