La începutul anilor ’90 au fost descoperite două gene a căror funcționare optimă este o dovadă în plus a faptului că Dumnezeu ne-a creat bine foarte. Este vorba despre genele BRCA-1 și BRCA-2, care au rolul
Bulgurul, un ingredient consistent pentru salate sau pilaf
Bulgurul se obține din toate soiurile de grâu, dar mai ales din grâul dur, prin procesarea boabelor, care sunt mai întâi sparte şi apoi parțial fierte. Este un ingredient tradiţional în bucătăria arăbească, dar a devenit popular şi în cea europeană, inclusiv românească. Se folosește cu predilecție pentru tabouleh, pilaf, supe, ciorbe etc.
Rețete
Tabouleh cu bulgur
Ingrediente: 1 cană de bulgur fin (bulgurul grosier se fierbe înainte), 3 legături de pătrunjel tocat, 6 linguri ulei de măsline, 4 linguri zeamă de lămâie, sare și piper după gust, 3 roșii tocate mărunt, 1 legătură de ceapă verde, 3 linguri de mentă verde tocată, 2 linguri de busuioc verde tocat. Preparare: Într-un vas potrivit, se pun uleiul de măsline cu zeama de lămâie, sarea și piperul, se amestecă bine până se omogenizează, apoi se adaugă bulgurul fin (lăsat la înmuiat în prealabil în apă fierbinte circa 10-15 minute), după care se adaugă celelalte ingrediente; se amestecă bine și apoi se poate servi la temperatura camerei sau rece de la frigider.
Pilaf de bulgur
Ingrediente: 3 linguri ulei de măsline, 2 cepe tocate mărunt, 100 g pastă de tomate, 3 roșii tocate mărunt, 1 ardei verde tocat mărunt, 500 g bulgur fin, 1 lingură de chimen, sare și piper după gust, 1 l supă de legume, 250 g năut fiert, pătrunjel verde tocat. Preparare: Într-o cratiță, se pune uleiul la încins la foc mic şi se adaugă ceapa, care se gătește până se înmoaie; se pun apoi pasta de tomate, roșiile tocate, ardeii verzi și se călesc 4-5 minute, după care se adaugă bulgurul, chimenul, sarea, piperul și se amestecă până ce bulgurul este acoperit de pasta de roșii; se adaugă zeama de legume și se amestecă bine; se ia de pe foc și se mai lasă bulgurul la hidratat timp de 10 minute, după care se amestecă ușor și se poate servi cu pătrunjel proaspăt tocat.