Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Ziarul Lumina Societate Sănătate Cafeaua, nerecomandată în timpul sarcinii

Cafeaua, nerecomandată în timpul sarcinii

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 10 Noiembrie 2022

În perioada de sarcină, femeile trebuie să țină cont de o serie de recomandări privind stilul de viață și alimentația pentru a avea un copil sănătos. Cafeina consumată de viitoarele mame, chiar și în cantități moderate, este asociată cu o greutate mai mică la naștere a bebelușului, de cele mai multe ori sub 2,5 kilograme. 

Mecanismul este neclar, dar cofeina este un stimulent neural care nu poate fi metabolizat de organismul fătului și se acumulează în țesuturile lui în formare. „Se știa deja că un consum ridicat de cafeină poate fi dăunător pentru făt, dar el poate fi afectat pe termen lung și dacă viitoarea mamă consumă cafea în cantități moderate”, susțin experții americani.

Aceștia au constatat și diferențe de înălțime între copiii ale căror mame au băut mai mult de 200 de mililitri de cafea zilnic în timpul sarcinii și copiii femeilor care nu au băut deloc cafea. Aceste diferențe au fost observate la vârsta de 4 ani și au persistat cel puțin până la vârsta de 8 ani, chiar și la copii ale căror mame au băut în sarcină doar o ceașcă mică de cafea zilnic, de 50 de mililitri, potrivit datelor prezentate în Journal of the American Medical Association.

Consumul moderat de cafea de către viitoarea mamă a fost asociat de studii similare anterioare cu o greutate mai mică a bebelușului și alte rezultate slabe la naștere, în timp ce altele nu au descoperit astfel de riscuri. „Constatările noastre sugerează că până și un consum redus de cafeină în timpul sarcinii poate avea efecte pe termen lung asupra creșterii copilului.

Important este că diferențele de înălțime pe care le-am observat sunt mici, de mai puțin de un centimetru și este nevoie de cercetări suplimentare pentru a ști în ce mod poate fi afectată și sănătatea copilului”, a explicat unul dintre autorii studiului, dr. Katherine Grantz, citată de agenția americană de știri United Press International. (I. M.)