Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Caşul de vacă, aliment ce poate fi integrat în multe preparate

Caşul de vacă, aliment ce poate fi integrat în multe preparate

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Stavrofora Ecaterina Vicleanu - 28 Aprilie 2025

Cașul de vacă se regăseşte în dieta românilor, fiind un aliment sănătos, mai ales dacă laptele provine de la animale hrănite natural. Grăsimile din cașul de vacă au în componenţă o substanță numită acid linoleic conjugat (CLA), despre care specialiștii spun că are o contribuție importantă în prevenirea obezității, ajutând organismul să ardă mai bine caloriile. Cașul de vacă este un aliment versatil, care poate fi utilizat în numeroase rețete, de la deserturi la salate, plăcinte etc.

Rețete

Pogăcele la cuptor cu caş de vacă şi leurdă 

Ingrediente pentru aluat: 1 kg făină, 4 cartofi fierți și pisați, 1 linguriță sare, 1 lingură zahăr, 4 linguri unt, 4 linguri ulei de măsline, 2 ouă, 200 ml lapte călduț, 2 cuburi de drojdie, 250 g caș de vacă ras pe răzătoare. Pentru uns: 200 g unt, 200 g leurdă tocată mărunt, 2 ouă. Preparare: Într-un bol mai încăpător, se pun cartofii pisați, făina, sarea şi zahărul; se amestecă puţin, după care se adaugă cașul, ouăle, untul, drojdia dizolvată în lapte călduț şi uleiul; se frământă până se obține un aluat consistent; se acoperă și se lasă la dospit 30 de minute. Se întinde apoi aluatul, se unge cu jumătate din cantitatea de unt și se presară jumătate din cantitatea de leurdă; se împachetează și se lasă la frigider 30 de minute; apoi se repetă procedeul; scos din frigider, se întinde aluatul, se taie rondele și se așază într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt; se ung cu ou bătut și se dau la cuptor pentru 30 de minute, la 150 de grade.

Salată de păpădie cu caş de vacă 

Ingrediente: 300 g frunze de păpădie spălate și tocate mărunt, 2 ouă fierte tăiate rondele, sare și piper după gust, 250 g caș de vacă tăiat cuburi, 100 g porumb boabe, 100 g roșii cherry, 4 linguri ulei de măsline, zeama de la o lămâie. Preparare: Într-un bol, se pun frunzele de păpădie tocate, se adaugă ouăle, cașul, roșiile tăiate în jumătăți, boabele de porumb, sarea, piperul, uleiul și zeama de lămâie; se omogenizează bine, apoi se acoperă și se pune pentru 30 de minute la frigider, pentru a se întrepătrunde gusturile, după care se poate servi, ca atare sau cu crutoane. 

 

Citeşte mai multe despre:   Rețete