Adolescența se termină mai târziu decât credeam, dacă ne raportăm la etapele de dezvoltare a creierului de-a lungul vieții, nu doar la transformările prin care trece întregul organism. Trecerea de la
Deserturi cu albuş de ou
Oul este un aliment bogat în nutrienți, putând fi o alternativă bună pentru persoanele alergice sau cu intoleranță la proteinele din lapte. Albușul este bogat în vitamine şi minerale, nu conţine grăsimi saturate și nici colesterol.
Poate fi preparat sub formă de omletă, poşat, sau integrat în salate, diverse mâncăruri şi o varietate de deserturi.
Rețete
Spumă de căpşuni
Ingrediente: 250 g căpșuni, 3 albușuri de ou, 200 g zahăr, un praf de sare, frunze de mentă. Preparare: Într-un castron, se pun capșunile spălate în prealabil şi scurse de apă pe un şerveţel de hârtie; se bat cu mixerul albușurile, zahărul şi praful de sare circa 10-15 minute, până când ajung la consistența bezelei. Se pune în cupe pentru desert spuma de căpșuni, se ornează cu căpșuni proaspete și frunze de mentă. Se poate servi imediat sau rece.
Chec cu albuş de ou şi iaurt
Ingrediente: 6 albușuri, 150 g iaurt, 10 linguri zahăr, 1 plic zahăr vanilinat, 100 g unt la temperatura camerei, 300 g făină, 1 plic praf de copt, un praf de sare, 5 linguri de nucă măcinată sau alune. Preparare: Într-un bol, se bat albușurile cu praful de sare, se adaugă zahărul în ploaie și se bate până devine spumă; se adaugă iaurtul, untul, vanilia; după ce se încorporează toate, se adaugă făina amestecată cu praful de copt și nuca (sau alune) şi se amestecă din nou pentru a omogeniza compoziția; apoi se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor la foc mediu pentru aproximativ 35-40 de minute. Se testează cu o scobitoare dacă checul este copt, apoi se lasă la răcit și se poate servi.





